Zupa z zielonych szparagów |
Nadszedł czas na szparagi, a wraz z nim na pyszną zupę z zielonych szparagów. Z dodatkiem duszonego na maśle pora i selera naciowego. Mimo niewielu składników ma bogaty smak i jest bardzo delikatna. Podaję ją z prażonymi płatkami migdałów i często w towarzystwie grzanek. Typowo wiosenny lekki krem z zielonych szparagów!
Przepis własny
SKŁADNIKI dla 3 osób:
2 duże pęczki zielonych szparagów (po 500g)
kawałek pora (ok. 15-20cm kawałek)
800 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego lub więcej, jeśli wolicie rzadsze zupy
1 duży ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
łyżka płatków migdałowych
Odrywamy zdrewniałe końcówki szparagów i myjemy, sprawdzając by w główkach nie było piasku. Kroimy na kawałki.
W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy masło. Wrzucamy pokrojony w talarki por i dusimy. Po chwili dodajemy pokrojony seler naciowy oraz szparagi, smażymy przez chwilę i dolewamy bulion (z wyczuciem). Gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Wyławiamy 3 kawałki główek szparagów (lub więcej) do dekoracji. Kiedy warzywa są miękkie całość blenderujemy na krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem.
Na suchej patelni prażymy migdały i posypujemy nimi zupę. Możemy również posypać koperkiem.
Bon Appétit!
Pysznie wygląda.Bardzo lubię szparagi szczególnie te zielone;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zielone szparagi, zupa musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńsuper konsystencja :)
OdpowiedzUsuńObowiązkowy punkt w majowym menu :)
OdpowiedzUsuń