Sałatka ziemniaczana ze szparagami |
Do sałatki ziemniaczanej ze szparagami nikogo długo zachęcać nie trzeba. Sezonowe składniki, szybkość wykonania i niebanalny smak.
Młode ziemniaki pojawiły się już na bazarku, a szparagi stworzą z nimi zgrany duet. Do tego tuńczyk z puszki lub ze słoiczka, oliwki i jajka na twardo. Całość uzupełnia dressing i tu pojawiają się dwa, a nawet trzy rozwiązania. Do tej sałatki pasuje wręcz idealnie prosty sos z oliwy z oliwek, octu winnego, soku z cytryny, musztardy i miodu. Jednak aioli (popularny sos/majonez hiszpański) będzie tu jak znalazł. Choć idąc dalej można również zrobić dressing z dodatkiem filecików anchois. Może to być aioli w połączeniu z anchois i sporą ilością soku z cytryny, jak i nasz swojski majonez przygotowany w ten sam sposób. Również połączenie oliwy, soku z cytryny i anchois sprawdzi się doskonale! Sałatka będzie zdecydowanie cięższa i bardziej syta, ale niekiedy warto zgrzeszyć!
PS. A już w środę zapraszam na przepyszny, wręcz doskonały kapuśniak z młodej kapusty!
Przepis własny
SKŁADNIKI:
300-400g młodych ziemniaków
pół pęczka zielonych szparagów
2 jajka ugotowane na twardo
ok. 150g tuńczyka z puszki lub słoiczka
kilkanaście oliwek
koperek lub szczypiorek do posypania i dekoracji
Młode ziemniaki dokładnie myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą (ja nie solę) i gotujemy. Kiedy będą miękkie odcedzamy i studzimy. Odłamujemy zdrewniałe końce szparagów i myjemy je dokładnie. Wrzucamy na osoloną wodę z odrobiną cukru i gotujemy (najlepiej w wysokim wąskim garnku) do 7 minut, a następnie blanszujemy w wodzie z lodem. Przekrawamy na pół lub zostawiamy w całości.
Wykładamy na talerze przekrojone na połówki ziemniaczki, szparagi, tuńczyka (u mnie ze słoiczka w zalewie), jajka na twardo oraz oliwki. Posypujemy zieleniną.
Do sałatki podajemy wybrany przez Was dressing.
DRESSING 1:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
szczypta świeżo mielonego pieprzu
Wszystko umieszczamy najlepiej w zamykanym słoiczku i potrząsamy, aż powstanie jednolity sos.
DRESSING 2:
3 fileciki anchois
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
szczypta świeżo mielonego pieprzu
Składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Polewamy sałatkę.
AIOLI:
2 żółtka
oliwa z oliwek (ok. 100ml)
1 ząbek czosnku
sok z ćwiartki cytryny
sól, pieprz
Żółtka blenderujemy z czosnkiem. Stopniowo dolewamy oliwę i blenderujemy dopóki nie powstanie gęsty sos, jak majonez. Wciskamy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również dodać zieleninę.
Bon Appétit!
Świetny przepis! zjadłabym taką sałatkę z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń