Deser z rabarbarem |
Deser z rabarbarem na bazie serka mascarpone i żółtek z aromatem wody różanej. Właściwie może kojarzyć się z tiramisu, choć nie znajdziemy tu biszkoptów. Możecie go jednak dowolnie modyfikować poprzez na przykład dodanie pokruszonych biszkoptów lub herbatników. Nie ma tu przypadkowych składników. Każdy jest niezbędny, co daje nam wyjątkowy deser w arabsko-włoskim stylu. Szczególnie ważna oprócz rabarbaru jest woda różana, która podkręca jego smak, nadając mu niezwykłego aromatu. Wodę możecie kupić w dobrych delikatesach lub zamówić przez internet.
Przyznam Wam szczerze, że nie umiem oderwać się od tego deseru! Jest po prostu fantastyczny i będę go często powtarzać!
Przepis autorski
SKŁADNIKI dla 2 osób:
2 żółtka+3 łyżki cukru
250g mascarpone
2 łodygi rabarbaru+2,5 łyżki cukru
1 łyżeczka wody różanej lub więcej (należy spróbować)
szczypta kardamonu
płatki migdałów uprażone na suchej patelni
kilka pistacji
Rabarbar myjemy, odcinamy końce i obieramy. Kroimy w plasterki. W rondelku rozgrzewamy cukier i dodajemy kilka kropli wody. Podgrzewamy, aż powstanie syrop cukrowy. Wrzucamy rabarbar i dusimy. Kiedy zmięknie wlewamy wodę różaną i dodajemy kardamon. Studzimy.
Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę i łączymy z mascarpone. Przekładamy do pucharków lub słoiczków i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie uzupełniamy rabarbarem i posypujemy deser pistacjami oraz uprażonymi na suchej patelni migdałami. Chłodzimy przez około godzinę, jednak wiem, że tyle nie wytrzymacie :-)
Bon Appétit!
Rabarbar jest pyszny,dlatego desery i wszelkie dania z nim w roli głównej są znakomite;)
OdpowiedzUsuńBardzo kuszący deser, mój Mąż by oszalał na jego punkcie :)
OdpowiedzUsuń