poniedziałek, 28 lipca 2014

Curd z czarnej porzeczki

Curd z czarnej porzeczki

Obok curdu z czarnej porzeczki nie da się przejść obojętnie :-) To wyjątkowy krem, który może posłużyć nam do wypełnienia babeczek, tartaletek lub być bazą do wykonania innych kremów. Dodatkiem jest moja tegoroczna nalewka z czarnej porzeczki. Link do przepisu znajdziecie poniżej.
Jeśli tylko zdążę postaram się podzielić z Wami przepisem na tartaletki z curdem z czarnej porzeczki. Wyjątkowe!



Ps. A może zainteresuje Was Lemon coconut curd?

Przepis stąd

SKŁADNIKI:
250g czarnej porzeczki (umytej i osuszonej)
2 jajka
2 żółtka
80g masła
70g cukru pudru
2 łyżki nalewki z czarnej porzeczki

Owoce przekładamy do garnuszka lub rondelka, zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, aż puszczą sok. Następnie porzeczki przecieramy przez sitko, pozbawiając je skórki i pestek. Powstały płyn przelewamy ponownie do tego samego rondelka, chwilę studzimy, a potem dodajemy 2 całe jajka, 2 żółtka i mieszamy rózgą. Dodajemy masło oraz nalewkę i gotujemy bardzo wolno ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. 
Ostudzony curd przelewamy do wyparzonego słoiczka i trzymamy w lodówce.


Bon Appétit!


Curd z czarnej porzeczki przepis

Porzeczkowo mi 2014


3 komentarze:

  1. Śliczny kolor, a smak... pewnie obłędny! :) Dzięki za udział w akcji, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten kolor naprawdę zachwyca! Jak i piękne ujęcia.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com