piątek, 25 lipca 2014

Ciasto porzeczkowe z bezą


Ciasto porzeczkowe z bezą

Ciasto porzeczkowe z bezą jest ciastem półkruchym. Jestem pewna, że macie jeszcze porzeczki i zgłosicie chęć upieczenia tego ciasta. Ono nie tylko pięknie wygląda, ale zaskakuje swoim smakiem.
To wymarzone letnie ciasto, które przygotowałam na sobotni podwieczorek. Do niedzieli zostało już go naprawdę niewiele i musialam obmyślać kolejny słodki wypiek, co oczywiście nie stanowi żadnego problemu, bo gdybym miała takie możliwości piekłabym codziennie, zwłaszcza teraz, kiedy stragany uginają się od nadmiaru porzeczki czerwonej czy czarnej, wiśni, moreli, papierówek, malin i śliwek. I mogłabym tak piec i jeść i jeść, fotografować, dzielić się z Wami tymi przepisami, tylko potem nie wiem czy dopięłabym się w jakiekolwiek spodnie :-)

PS. Kolejnym deserem, jaki zaprezentuję na blogu będzie Czekoladowy sernik z malinami. Już teraz zapraszam!


Kruche ciasto z porzeczkami i bezą


Przepis własny

SKŁADNIKI:
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
4 jajka (białka i żółtka osobno)
200g zimnego masła
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
50g cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (taki cukier robię sama)

BEZA:
4 białka
szczypta soli
200g cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

oraz:
800g-1 kg porzeczek czerwonych przebranych, dobrze umytych i osuszonych
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki mielonych migdałów (kupuję zmielone migdały w Lidlu)

FORMA 20x30cm wyłożona papierem, posmarowana masłem i oprószona grubą warstwą mielonych migdałów

W misce lub na stolnicy przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia, dodajemy szczyptę soli, cukier, cukier z wanilią oraz pokrojone zimne masło. Siekamy wszystko nożem lub specjalnym silikonowym przecinakiem do ciast. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy sprawnie jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Następnie wygniatamy spód foremki ciastem, nakłuwamy widelcem. Ponownie wstawiamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika i pieczemy około 20-22 minuty w temp. 170 stopni z termoobiegiem, aż ciasto uzyska rumiano-złoty kolor.

W misce lub innym naczyniu ubijamy ze szczyptą soli białka, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy po 1 łyżce cukru i długo miksujemy, aż będzie lśniąca. Ta czynność zabiera najwięcej czasu, ale piana musi być naprawdę dobrze ubita. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy, aż się rozpuści.

Po upieczeniu posypujemy lekko spód bułką tartą i wykładamy porzeczki wymieszane z mielonymi migdałami i bułką. Owoce przykrywamy pianą. Wygładzamy. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem, a następnie zmniejszamy temperaturę do około 50-60 stopni i suszymy dalej bezę. Wystarczy 10-12 minut.

Ciasto studzimy i po około 3-4 godzinach kroimy ząbkowanym nożem.

Bon Appétit!

Ciasto z porzeczkami i bezą

Ciasto z czerwonymi porzeczkami i bezą

Porzeczkowo mi 2014

13 komentarzy:

  1. łał! coś pięknego! narobiłaś mi smakaa z samego rana!

    OdpowiedzUsuń
  2. oddam trochę mojego, jak podzielisz się swoim ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo! Ta chrupka warstewka i kwaśne porzeczki - ależ to do mnie przemawia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne! Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. izomorfia3
    Błyskawiczne ciasto;u mnie forma 24*24 cm wpasowała się idealnie-(beza była tak wysoka jak na zdjęciu).

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda cudnie! Czy czerwoną porzeczkę można zastąpić np. jagodami lub innymi owocami?

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com