Lemoniada lawendowa jest doskonałym napojem, gaszącym pragnienie w okresie letnich upałów. Smakuje świeżo i doskonale orzeźwia. Bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna. Tylko dla tych, którym nuta kwiatowa nie przeszkadza w napojach.
I taka ciekawostka: lawenda uspokaja, chroni układ nerwowy i gasi nasze skołatane nerwy!
I taka ciekawostka: lawenda uspokaja, chroni układ nerwowy i gasi nasze skołatane nerwy!
Inspiracja z niemieckiej gazety
SKŁADNIKI:
1 duża cytryna (wyszorowana i wyparzona)
2 łyżki wysuszonych kwiatów lawendy
200g cukru
1 łyżka miodu
1 litr wody mineralnej
Cytrynę delikatnie obieramy ze skórki i pozbawiamy białej błonki. Wrzucamy skórkę do garnka i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Zalewamy 1/4 litra wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie syrop. Odstawiamy z ognia i studzimy. Wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, miód oraz dodajemy suszoną lawendę. Rozlewamy do szklanek lub butelek w równych ilościach i uzupełniamy pozostałą wodą mineralną (najlepiej dobrze schłodzoną). Napój najlepiej przecedzić przez sitko, oddzielając lawendę.
Możemy również użyć kostek lodu zamrożonych wcześniej z lawendą.
Możemy również użyć kostek lodu zamrożonych wcześniej z lawendą.
Dekorujemy dodatkowo świeżo zerwaną lawendą dla efektu wizualnego! :-)
Moja uwaga: ususzoną lawendę możecie kupic w aptece lub mając do dyspozycji lawendę ogrodową (jak ja) ususzcie ją sami.
Moja uwaga: ususzoną lawendę możecie kupic w aptece lub mając do dyspozycji lawendę ogrodową (jak ja) ususzcie ją sami.
Bon Appétit!
Musi byc pycha ;)
OdpowiedzUsuńhttp://closertotheedgeblog.blogspot.com/
Urocze ujęcia Agato. Ciekawa jestem jej smaku. Osobiście za lawendą nie przepadam, ale może w takim napoju przypadłaby mi do gustu.
OdpowiedzUsuń