piątek, 21 marca 2014

Sałatka z kurczaka z serem pleśniowym



Sałatka z kurczaka z serem pleśniowym zastępuje mi ostatnio obiad. Jest bardzo syta i smaczna. Świetnie nadaje się do jedzenia w okresie wiosennym ze względu na nowalijki. Jest w niej bowiem szczypiorek, młode rzodkiewki i krucha sałata.
Całość komponuje się wybornie z dressingiem jogurtowo-czosnkowym. Jest się czym delektować, dlatego gorąco polecam! Zwłaszcza że za oknem prawdziwa wiosna i organizm domaga się lżejszego jedzenia.





Przepis własny

SKŁADNIKI:
2 główki miniaturkowej sałaty rzymskiej (ewentualnie sałata masłowa, lodowa)
1 duża pierś z kurczaka
ok. 80g sera pleśniowego (u mnie z zieloną pleśnią)
kilka rzodkiewek
pęczek szczypiorku
2 kromki pieczywa na grzanki (bez skórki)
2-3 łyżki orzechów włoskich (opcjonalnie)

Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć, przyprawić solą, pieprzem, polać oliwą z oliwek, posypać papryką pimenton i skropić glassą balsamiczną. Odstawić na ok. 1 godzinę.
Następnie grillować na patelni z dwóch stron. Na tej samej patelni robimy grzanki. Pokrojony w kostkę chleb obsmażamy z kilkoma łyżkami oliwy.

Sałatę rzymską porwać na drobniejsze kawałki, wyłożyć do głębokiego talerza, dodać pokrojoną w plastry rzodkiewkę, ser pleśniowy, grzanki oraz kawałki kurczaka. Mięso możecie pokroić drobniej, niż ja to zrobiłam.
Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i orzechami, jeśli ich używamy. Skrapiamy dressingiem. 
Sałatkę podajemy solo lub z pieczywem.


DRESSING JOGURTOWO-CZOSNKOWY:
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu (w wersji light pomińcie)
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
kilka kropli soku z cytryny
sól,pieprz do smaku
pimenton do posypania (hiszpańska papryka wędzona)

oraz:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
glassa balsamiczna

Wszystkie składniki potrzebne do dressingu mieszamy ze sobą.

Bon Appétit!



8 komentarzy:

  1. wspaniała, muszę coś w tym stylu również przygotować. pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się wspaniale, iście wiosennie. Pimenton? nie znam jeszcze, zaintrygowałaś mnie, już przeszukuję sieć i się dokształcam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pimenton to hiszpańska papryka wędzona. Jest niezbędna w mojej kuchni!

      Usuń
  3. wow, ale wypasiona ta sałatka! zastapiłaby mi nawet cały obiad :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitko!
      Mnie również zastępuje cały obiad :-)

      Usuń
  4. Cudowna sałatka. Pelnia wiosny.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna, smaczna noooo i kolorowa :):)
    Pozdrawiamy!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwie wiosenna sałatka. Do tego jeszcze grzanki z bagietki i mamy pyszny, lekki obiad.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com