poniedziałek, 10 marca 2014

Sałatka z tuńczyka i jajka



Bardzo wiosenna i lekka sałatka z tuńczyka i jajkaz sałatą rzymską i selerem naciowym. Bardzo smaczna i idealna na nadchodzącą wiosnę. Może stanowić obiad lub kolację. Proponuję podać do niej wówczas grzanki lub świeże pieczywo. Odżywiajmy się teraz lekko i zdrowo!




Inspiracja stąd

SKŁADNIKI na 2-3- osoby:
2 główki miniaturkowej sałaty rzymskiej
puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
puszka białej fasoli
1-2 łodygi selera naciowego
czerwona cebula posiekana w kostkę
2 jajka ugotowane na twardo

Sałatę  posiekać na drobne części. Wyłożyć odciśniętą fasolę i tuńczyka. Dodać posiekaną cebulę i seler naciowy. Ułożyć cząstki jajek. Polać dressingiem.

DRESSING:
5 łyżek oliwy z oliwek
1-2 łyżki octu z białego wina
2 łyżeczki musztardy ziarnistej
1 łyżeczka miodu
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sok z 1 połowy limonki lub cytryny
sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki dressingu połączyć ze sobą w miseczce lub słoiku i jednolicie wymieszać.


Bon Appétit!






4 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com