środa, 26 marca 2014

Sos tatarski



Sos tatarski idealnie wpasowuje się w wielkanocne smaki. Już nie pamiętam kiedy kupowałam ten sklepowy, który nijak się ma do tego, który sami możemy przygotować. 
Zawsze używam korniszonów, bo zaostrzają wyraźnie smak sosu oraz grzybków marynowanych, tak się składa, że zebranych przez całą naszą rodzinę ubiegłej jesieni, przez co wartość sosu wzrasta znacząco!
Dużo koperku i czasem trochę chrzanu. Wystarczą mi jajka na twardo podane z sosem tatarskim i plasterek swojskiej szynki. To w końcu Wielkanoc! :)


Przepis własny

SKŁADNIKI na średniej wielkości słoiczek*:
2 czubate łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy (u mnie chrzanowa)
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
kilkanaście korniszonów (ja dałam cały mały słoiczek)
kilkanaście grzybków marynowanych w occie
2-3 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku

* na zdjęciu jest tylko 1/4 sosu w małym słoiczku

Połączyć ze sobą majonez, musztardę, jogurt, sok z cytryny, ocet winny, koperek i cukier. Dokładnie wymieszać. Dodać drobno posiekane grzybki i korniszony. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos przełożyć do słoiczka i schłodzić. Podawać z jajkami na twardo, wędliną i sałatą.

Bon Appétit!





Wielkanocne Smaki - edycja IV


5 komentarzy:

  1. Om nom nom! Na pewno zrobię, bo nie pamiętam kiedy jadłam taki sos - i już na 100% nie domowy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wreszcie przepis na sos tatarski. Na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Dla mnie osobiście taki sos pasuje niemalże do wszystkiego... no może tylko z czekoladą bym go nie połączyła:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos tatarski to niezastąpiony dodatek do jajek. Mam jeszcze schowany mały słoiczek grzybków leśnych, specjalnie po to, by go zrobić na Wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com