Dawno nie recenzowałam dla Was żadnej książki, co nie oznacza, że na mojej "kuchennej" półeczce nie przybyło nowych, interesujących pozycji. Wręcz przeciwnie! Przybyło sporo, ale brak czasu zmusił mnie do zawieszenia kącika recenzenta.
Książka "Casa Mia- Domowa Kuchnia Włoska: Gotowanie z miłością i pasją" Cristiny Bottari przyjechała do mnie w kilka dni po premierze, czyli w październiku.
Wertowałam ją z przyjemnością w długie jesienne wieczory. Nawet co nieco upichciłam i mam ochotę na więcej. Ciągle do niej wracam, jak i do pierwszej części Mamma mia.
Książka wyszła spod ręki rodowitej Włoszki, z którą mam trochę wspólnego. Podobnie jak ja autorka zbiera przepisy od najmłodszych lat. Szuka również inspiracji w licznych podróżach, restauracjach i wśród przyjaciół.
Dlatego w tej części oprócz typowo włoskich dań odnajdziemy również greckie, francuskie czy hiszpańskie smaki.
Jak zwykle oprócz przepisów znajdziemy mnóstwo cennych wskazówek, rad, przeczytamy interesujące i śmieszne anegdoty oraz prywatne zdjęcia.
"Casa Mia" składa się z następujących działów:
-Wstęp
-Przystawki
-Pierwsze dania
-Pizze i zapiekanki
-Drugie dania
-Warzywa i dodatki
-Desery
-Pomysły na stół
Wśród przepisów, które przypadły mi do gustu są: Parmigiana z bakłażanów (Klik!), Dorada z warzywami (bardzo prosty i smaczny przepis) i Keks z fetą i szpinakiem (zdjęcie poniżej).
Warte uwagi są przepisy z owocami morza: Sałatka z ośmiornicą z grilla i Spaghetti frutti di mare.
Indyk z awokado to z kolei bardzo ciekawa przystawka i planuję szybko ją zrobić w mojej kuchni. Wśród pozostałych przystawek zaintrygowały mnie cukinie mimoza z rukolą i parmezanem oraz Flan ze szparagów i ciasta filo z krewetkami w sosie pomidorowym.
Jest też mój ukochany Hummus, choć w nieco innej wersji.
Z deserów urzeka najbardziej:
Truskawkowe zuccotto
oraz Sorbet truskawkowy
Zwróciłam uwagę na truskawkowe przepisy najprawdopodobniej z tęsknoty za latem i tymi owocami :-)
Reasumując, bardzo cieszę się, że książka do mnie trafiła i umila mi czas, inspiruje i skłania do wypróbowania nowych przepisów. A przede wszystkim rozwija i skłania do dalszej nauki z dziedziny kulinariów.
Polecam Wam tę książkę, bo będziecie na pewno do niej często wracać i odkrywać nowe smaki oraz zaskakujące historie.
Wydawnictwo: Publicat
Oprawa: twarda
Ilość stron: 255 zł
Cena: 59 zł
polecam zrobić pizzę alla diavola, wg przepisu z tej książki. odkąd jej spróbowaliśmy, nie robimy żadnej innej! (a do tego robimy sos pietruszkowo/rukolowy) mega odlot!!!!
OdpowiedzUsuńMam ją też na oku ;) Dzięki!
UsuńJaka cudna ta książka. Uwielbiam włoską kuchnię :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że już niedługo wypróbujesz kilka przepisów z tej książki i podzielisz się z nami recepturą :)
OdpowiedzUsuń