Kurczak curry z ananasem i mlekiem kokosowym to jedno z moich ulubionych dań, które zimą jadam dość często. Myślę, że przepis, który sobie wykombinowałam jakiś czas temu pozostanie ze mną na zawsze, ponieważ charakteryzuje go wiele zalet. Jest prosty, szybki, zawiera minimum składników, które zawsze mam pod ręką, a przy tym danie jest niezwykle aromatyczne i smakuje całej mojej rodzinie.
Zazwyczaj podaję tę wersję curry z ryżem, ale tym razem oprócz niego postanowiłam przygotować pyszne i szybkie chlebki typu flatbread z patelni. Z pomocą przyszła niezastąpiona Panna Malwinna u której znalazłam ten oto przepis.
Przy okazji następnej publikacji zamieszczę go również w moim wydaniu. Tymczasem zapraszam na przepyszne i proste curry!
Zapraszam również jak zawsze na Facebooka!
Zapraszam również jak zawsze na Facebooka!
Przepis własny
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA:
2 duże piersi z kurczaka
5-6 łyżek sosu sojowego jasnego
sól
2 posiekane ząbki czosnku
łyżeczka startego imbiru
SKŁADNIKI NA SOS:
3 łyżki oleju arachidowego lub ghee
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki sproszkowanego kuminu
szczypta płatków chili
szczypta kardamonu
4 łyżki passaty pomidorowej (z kartonika)
400g mleka kokosowego
8 plastrów ananasa z puszki+sok
oraz:
2 łyżki płatków migdałowych
sok z połowy cytryny (lub limonki)
ryż basmanti, jaśminowy lub inny do podania
ewentualnie pieczywo
Kurczaka umyć i dokładnie oczyścić. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w podłużne kawałki. Przełożyć do jakiegoś głębszego naczynia, zalać sosem sojowym, dodać czosnek, imbir, odrobinę soli (tylko troszkę, ponieważ sos sojowy jest już wystarczająco słony) i wszystko zamieszać. Odstawić kurczaka w tej marynacie na minimum 45 minut.
W woku rozgrzać olej. Dodać wszystkie przyprawy: curry, kurkumę, paprykę słodką, cynamon, kumin, kardamon, płatki chili. Zamieszać i zmniejszyć ogień, ponieważ przyprawy mogą się przypalić. Dodać posiekany czosnek i cebulę. Chwilę podsmażyć, dodać kurczaka z marynatą i sok z ananasa. Smażyć mięso do miękkości, a następnie dodać passatę pomidorową, zamieszać i dodać pokrojonego ananasa. Chwilę dusić i całość zalać mlekiem kokosowym, a następnie wcisnąć sok z cytryny i zamieszać.
Danie podawać z ryżem, chlebkami naan, pita lub szybkimi chlebkami z patelni.
Bon Appétit!
oj coś czuję, że mi ten kurczaczek posmakuje :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takiego kurczaczka curry a do tego jeszcze z ananasem, pychotka :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńwyśmienite danie, wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńApetyczne i pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne fotki:)) Curry rządzi! :))
OdpowiedzUsuńTakie dania cudownie rozgrzewają. Pyszny obiadek przygotowałaś Agatko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego wariacje z kurczakiem - szczególnie te z owocami. Ananas nadaje potrawie niesamowitego smaku - warto spróbować.
OdpowiedzUsuńSmacznie to wygląda, zrobię rodzince na obiad :D
OdpowiedzUsuńZapraszam
www.cojapieke.blogspot.com
Wygląda super!! Na pewno spróbuje
OdpowiedzUsuń