poniedziałek, 17 lutego 2014

Kurczak curry z ananasem


Kurczak curry z ananasem i mlekiem kokosowym to jedno z moich ulubionych dań, które zimą jadam dość często. Myślę, że przepis, który sobie wykombinowałam jakiś czas temu pozostanie ze mną na zawsze, ponieważ charakteryzuje go wiele zalet. Jest prosty, szybki, zawiera minimum składników, które zawsze mam pod ręką, a przy tym danie jest niezwykle aromatyczne i smakuje całej mojej rodzinie.
Zazwyczaj podaję tę wersję curry z ryżem, ale tym razem oprócz niego postanowiłam przygotować pyszne i szybkie chlebki typu flatbread z patelni. Z pomocą przyszła niezastąpiona Panna Malwinna u której znalazłam ten oto przepis


Przy okazji następnej publikacji zamieszczę go również w moim wydaniu. Tymczasem zapraszam na przepyszne i proste curry!

Zapraszam również jak zawsze na Facebooka!


Przepis własny

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA:
2 duże piersi z kurczaka
5-6 łyżek sosu sojowego jasnego
sól
2 posiekane ząbki czosnku
łyżeczka startego imbiru

SKŁADNIKI NA SOS:
3 łyżki oleju arachidowego lub ghee
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki sproszkowanego kuminu
szczypta płatków chili
szczypta kardamonu
4 łyżki passaty pomidorowej (z kartonika)
400g mleka kokosowego
8 plastrów ananasa z puszki+sok

oraz:
2 łyżki płatków migdałowych
sok z połowy cytryny (lub limonki)
ryż basmanti, jaśminowy lub inny do podania
ewentualnie pieczywo

Kurczaka umyć i dokładnie oczyścić. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w podłużne kawałki. Przełożyć do jakiegoś głębszego naczynia, zalać sosem sojowym, dodać czosnek, imbir, odrobinę soli (tylko troszkę, ponieważ sos sojowy jest już wystarczająco słony) i wszystko zamieszać. Odstawić kurczaka w tej marynacie na minimum 45 minut.

W woku rozgrzać olej. Dodać wszystkie przyprawy: curry, kurkumę, paprykę słodką, cynamon, kumin, kardamon, płatki chili. Zamieszać i zmniejszyć ogień, ponieważ przyprawy mogą się przypalić. Dodać posiekany czosnek i cebulę. Chwilę podsmażyć, dodać kurczaka z marynatą i sok z ananasa. Smażyć mięso do miękkości, a następnie dodać passatę pomidorową, zamieszać i dodać pokrojonego ananasa. Chwilę dusić i całość zalać mlekiem kokosowym, a następnie wcisnąć sok z cytryny i zamieszać.
Danie podawać z ryżem, chlebkami naan, pita lub szybkimi chlebkami z patelni. 


Bon Appétit!



9 komentarzy:

  1. oj coś czuję, że mi ten kurczaczek posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takiego kurczaczka curry a do tego jeszcze z ananasem, pychotka :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyśmienite danie, wygląda przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne fotki:)) Curry rządzi! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie dania cudownie rozgrzewają. Pyszny obiadek przygotowałaś Agatko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszelkiego wariacje z kurczakiem - szczególnie te z owocami. Ananas nadaje potrawie niesamowitego smaku - warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie to wygląda, zrobię rodzince na obiad :D


    Zapraszam
    www.cojapieke.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super!! Na pewno spróbuje

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com