piątek, 4 stycznia 2013

Recenzja książki "Mamma Mia - prawdziwa kuchnia włoska" Cristiny Bottari


"Mamma Mia" to kolejna książka kucharska poświęcona kuchni włoskiej. Książka niezwykła, w której można zakochać się od pierwszego wejrzenia. Piękna oprawa graficzna, a także świetne zdjęcia to jej podstawowe atuty, które od razu rzucają się w oczy. Miło jest ją wertować kartka po kartce i odkrywać tajniki jednej z najpopularniejszych kuchni świata.
Przepisy w niej zawarte to tradycyjne włoskie receptury zaczerpnięte ze starych domowych zapisków, które zachowuje się "dla potomnych" w wielu włoskich rodzinach. Znajdziemy tu więc makarony, czy znane nam wszystkim desery. Ale są również bardzo nowatorskie dania, dostosowane do obecnych czasów i wymogów kuchni nowoczesnej, lekkostrawnej z ograniczeniem zbędnych tłuszczów.
Ale przepisy to nie wszystko. Fantastyczne anegdoty i historie rodzinne, prywatne zdjęcia autorki oraz trafne porady, tzw. "perełki mądrości", z których nie jedna Pani domu może coś dla siebie zaczerpnąć; to właśnie czyni tę książkę wyjątkową.


A dla wielu zaskoczeniem może być to, że do każdego dania polecane jest odpowiednie wino, co nie zdarza się praktycznie w innych książkach o tematyce kulinarnej, a jest bardzo pomocne, zwłaszcza kiedy przygotowujemy przyjęcia w naszych domach.
Nie próbuje nawet wymieniać przepisów, z którym skorzystam, bo myślę, że byłoby ich naprawdę wiele.
Ale gdy patrzę na tak przygotowane i podane małże, to z pewnością wreszcie zdecyduję się je sama zrobić :)


To chyba jedyna pozycja książkowa od wielu lat, z której mogłabym wykorzystać każdy przepis. Dlatego w mojej punktacji zasługuje ona na 10 punktów.
Warte podkreślenia jest to, że książka została nagrodzona w międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Award. Jak widać przypadła do gustu również krytykom.
Książkę szczerze polecam i życzę Wam miłej lektury!

PS. A już teraz zapraszam na kolejny post, w którym znajdziecie przepis na kremową zupę z ciecierzycy z szafranem i pysznymi bułeczkami z orzechami laskowymi. Przepis na nią jest również w książce "Mamma Mia", jednak mnie do jej wykonania zainspirował pobyt we Włoszech, o którym mogliście już czytać w tym poście

Wydawnictwo: Publicat
Cena: 59 zł
Ilość stron: 286



4 komentarze:

  1. Jak na taką książkę cena wcale nie jest duża. Zwłaszcza plus za podanie jakie wino najlepiej pasuje do danego dania, co zaoszczędzi nam wielu kłopotów podczas domowego przyjęcia. Książka, którą chyba jednak warto mieć w domu, bo nie tylko będzie ładnie wyglądać, ale da się z niej wykorzystać wiele przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dostałam ją na prezent i ponownie zakochałam się w kuchni włoskiej. Niezwykle ciepła rodzinna publikacja. Polecam!

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com