W ostatnim wpisie obiecywałam Wam przepis na pyszne pieczywo typu Flatbread, czyli chlebki z patelni.
Są bardzo szybkie do zrobienia i mimo że robiłam je pierwszy raz to na pewno z chęcią je powtórzę. Takie pieczywo to świetna alternatywa dla chleba czy bułek, zwłaszcza kiedy nie dysponuje się czasem, a ma się ochotę na pieczywo. Chlebki z patelni są świetnym dodatkiem do curry, które ostatnio Wam prezentowałam, a także do innych sosów, past (np. Hummus, Pasta z suszonych pomidorów) czy sałatek. Myślę, że wkrótce pojawią się nowe przepisy z ich wykorzystaniem. Wam naprawdę polecam i zachęcam do przygotowania chlebków.
Aktualizacja: od momentu zrobienia chlebków pierwszy raz zdążyłam je zrobić już parokrotnie :-)
Przepis stąd (Malwinko dziękuję!)
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego oregano
pół łyżeczki soli
około pół szklanki jogurtu typu greckiego (ja dałam zwykły jogurt naturalny Danone)
Do miski wsypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, oregano, świeżą natką pietruszki, wymieszałam, a następnie dodałam jogurt naturalny. Wymieszałam łyżką wszystkie składniki, a następnie zarobiłam ciasto, które było lekko klejące. Autorka przepisu zapewniła, żeby się tym nie przejmować, także przymknęłam na to oko :-) Odstawiłam miskę z ciastem i przykryłam ściereczką. Ciasto czekało 30 minut.
Podzieliłam je na 4 częsci i na macie silikonowej każdą z nich rozwałkowałam na cienki placuszek. Delikatnie podsypywałam mąką, bo placki lekko kleiły się do wałka.
Następnie nagrzałam swoją ulubioną patelnię ceramiczną i smażyłam placki po ok. 2 minuty z każdej strony, aż zaczęły się rumienić.
Pieczywo tego typu okazało się być strzałem w dziesiątkę!
Bon Appétit!
Bardzo lubię te chlebki :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję :) Wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń