poniedziałek, 7 października 2013

Ciasto ze śliwkami i marcepanem



Ciasto ze śliwkami i marcepanem to ciasto, które robi się w parę minut, pomijając czas pieczenia. Naszła mnie ochota na coś słodkiego "do kawy", a że miałam trochę śliwek postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki przy użyciu miksera, wyłożyć śliwki i upiec. To bardzo smaczne i rozpływające się w ustach ciasto. Coś dla wielbicieli marcepanu, który je dosładza, ale również nadaje aksamitności ciastu.
Bardzo polecam!


A jeśli lubicie dodatek masy marcepanowej w wypiekach zerknijcie na te przepisy: Szarlotka z marcepanemMazurek marcepanowy oraz Babka marcepanowa (nie tylko na Wielkanoc).

Przepis własny


SKŁADNIKI:
125 g masła
2 jajka
1 saszetka cukru waniliowego (ja używam cukru z prawdziwą wanilią lub dodaję 1 łyżkę naturalnego ekstraktu)
70 g cukru
szczypta soli
200 g mąki pszennej
100 g masy marcepanowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
500 g śliwek
zmielone na proszek migdały (do posypania)

Tortownica 25 cm wyłożona papierem do pieczenia i wysmarowana tłuszczem

Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Odstawić.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać starty na grubych oczkach marcepan. Ucierać dalej mikserem i wbijać po 1 jajku. Dodać szczyptę soli. 
Mąkę mieszamy z proszkiem i porcjami dodajemy do ciasta, dolewając w międzyczasie mleko dla rozrzedzenia masy. 
Masę przekładamy do foremki. Wygładzamy. Układamy śliwki i posypujemy zmielonymi migdałami.
Pieczemy 45 minut w temp. 150 stopni z termoobiegiem lub w 175 bez termoobiegu.


Bon Appétit!





PS. Zapraszam na FACEBOOK!

5 komentarzy:

  1. Cudne, takie jesienne. Marcepanu kiedys nie lubilam, ale z czasem sie do niego przekonalam. To chyba jeden z tych smakow, do ktorych trzeba dojrzec...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami, z marcepanem musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny, pyszne, pyszne.
    a gdyby jeszcze polać to gorzką czekoladą.... ło, ja byłabym wniebowzięta, ale to oczywiście subiektywn opinia. Mam hopla na punkcie marzapana w czekoladzie ! :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Z dodatkiem marcepanu musi smakować wyśmienicie. Uwielbiam Twoje ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam takiego ciasta z marcepanem. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com