Galette z gruszkami to prawdopodobnie najbrzydsze ciasto na blogu Bo(ro)n Appétit. Ale chyba takie musi być, bo twórca ciasta uznał, że nie potrzeba do niego żadnej foremki i powinno być takie niekształtne i niewyględne.
Moja wersja z gruszkami powstała z potrzeby chwili. Ochota na coś słodkiego sprawiła, że otworzyłam słoik z gruszkami z poprzedniego roku pachnący cynamonem i kardamonem. W głowie od razu pojawił się pomysł na rustykalne galette.
To naprawdę szybkie ciasto do zrobienia. Możecie wykorzystać jabłka zamknięte w słoiku lub użyć świeżych.
Jeśli ten niedbały kształt ciasta Wam nie odpowiada użyjcie karbowanej formy do wypieku tart.
Jeśli ten niedbały kształt ciasta Wam nie odpowiada użyjcie karbowanej formy do wypieku tart.
Przepis własny
SKŁADNIKI NA CIASTO:
2 żółtka
200 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
50 g cukru
łyżka gęstej śmietany 18%
szczypta soli
oraz:
4 duże gruszki
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu mielonego
3 łyżki cukru białego
roztrzepane jajko do posmarowania tarty
brązowy cukier do posypania
Mąkę wymieszać z solą, dodać cukier i pokrojone masło. Całość posiekać nożem lub specjalnym przecinakiem do ciasta (ja kupiłam z Fackelmanna). Dodać żółtka i śmietanę, wyrobić gładkie i jednolite ciasto, które należy zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
W przypadku świeżych owoców: Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze cząstki. Rozprażyć w garnku na wolnym ogniu. Poczekać, aż odparują i dodać cynamon i kardamon. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować na kształt koła (najlepiej na macie silikonowej, nie będzie potrzeby podsypywania mąką) i przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Przełożyć gruszki i zagnieść boki ciasta do środka. Posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać cukrem.
Piec 35 minut w 160 stopniach z termoobiegiem (bez termoobiegu 180 stopni).
A mnie tam sie wlasnie takie podoba, rustykalne, nieforemne, sliczne i na pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńKusisz, kusisz, kusisz... Galette wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMnie też właśnie forma oczarowała - to ciasto jest takie domowe, cudne :)
OdpowiedzUsuńo masz!! ale super i do tego kubek herbaty..
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda i te szyszki :)
OdpowiedzUsuńTakie rustykalne wypieki mają w sobie tyle uroku :)
OdpowiedzUsuń