środa, 27 marca 2013

Babka marcepanowa



Przepyszna, rozpływająca się w ustach, pachnąca marcepanem babka to doskonały wybór na te święta! Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy bez niej, choć to moje tegoroczne odkrycie. Mam pod dostatkiem masy marcepanowej i nie zawaham się jej użyć :) Kiedy upiekłam tę babkę na próbę od razu poczułam chęć podzielenia się nią z Wami, jednak zniknęła zbyt szybko. Upiekłam więc drugi raz. Przygotowałam świąteczną stylizację z której byłam niewiarygodnie zadowolona. Światło również było niczego sobie. Teraz tylko uszykować aparat i cykać. Zrobiłam jedno zdjęcie na próbę. Chciałam poprawić jeden element całej aranżacji, który w obiektywie wypadł nieciekawie i wtedy stało się! Moje kolano, śliski obrus i wazon w tle z pięknymi żółtymi tulipanami przechylił się. Woda wpłynęła wprost do komina babki :/
Teraz cieszę się, że pozostało to jedno zdjęcie, które mogę Wam przedstawić wraz z przepisem :)


w/g Nigelli z moimi niewielkimi zmianami

SKŁADNIKI:
250 g miękkiego masła
250 g masy marcepanowej
60 g cukru białego*
150 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki naturalnego esencji waniliowej
3 łyżki jogurtu naturalnego (mój dodatek)
łyżka amaretto (mój dodatek)
6 jajek

oraz:
1,5 tabliczki białej czekolady (w oryginale lukier)
2 łyżki mleka

 *w oryginale 150 g, jak dla mnie zdecydowanie za dużo, ponieważ marcepan jest słodki

Masło pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość miksować, dodając cukier, amaretto i wanilię. Masa musi być ubita na gładko, bez grudek. Wbijać po 1 jajku i dalej miksować, a następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy jogurt. 
Masę wlewamy do formy babkowej wysmarowanej dobrze masłem i opruszonej mąką.
Pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni. Ja w połowie czasu pieczenia zmniejszam temp. do 150 stopni, żeby babka wolno rosła i nie spiekła się.
Po upieczeniu babkę studzimy i wyjmujemy ostrożnie na paterę lub talerz.

Aby przygotować polewę należy połamać czekoladę na tabliczki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Tak przygotowaną polewą udekorować naszą wielkanocną babę. 

Bon Appétit!

Może zainteresuje Was również babka piaskowa

 Przepis dodaję do dwóch akcji:


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką babkę.
    Piękna ta jest i pewnie bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna jest.
    Marcepanowa musi być pyszna i to bardzo !:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja we wszystkich przepisach Nigelli obcinam cukier :P
    Piekna baba!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam marcepan, więc ta babka to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam smak marcepanu:) ta babka trafia w moje gusta:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie! :)
    Fajny blog, dodaję do obserwowanych! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi sie ta babka!Mysle,ze upieke ja jutro:-) Pozdrawiam-Gosia

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychota!:) A polewa z białej czekolady - miodzio:)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com