Ciasto ze śliwkami i marcepanem to ciasto, które robi się w parę minut, pomijając czas pieczenia. Naszła mnie ochota na coś słodkiego "do kawy", a że miałam trochę śliwek postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki przy użyciu miksera, wyłożyć śliwki i upiec. To bardzo smaczne i rozpływające się w ustach ciasto. Coś dla wielbicieli marcepanu, który je dosładza, ale również nadaje aksamitności ciastu.
Bardzo polecam!
A jeśli lubicie dodatek masy marcepanowej w wypiekach zerknijcie na te przepisy: Szarlotka z marcepanem, Mazurek marcepanowy oraz Babka marcepanowa (nie tylko na Wielkanoc).
Przepis własny
SKŁADNIKI:
125 g masła
2 jajka
1 saszetka cukru waniliowego (ja używam cukru z prawdziwą wanilią lub dodaję 1 łyżkę naturalnego ekstraktu)
70 g cukru
szczypta soli
200 g mąki pszennej
100 g masy marcepanowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
500 g śliwek
zmielone na proszek migdały (do posypania)
Tortownica 25 cm wyłożona papierem do pieczenia i wysmarowana tłuszczem
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Odstawić.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać starty na grubych oczkach marcepan. Ucierać dalej mikserem i wbijać po 1 jajku. Dodać szczyptę soli.
Mąkę mieszamy z proszkiem i porcjami dodajemy do ciasta, dolewając w międzyczasie mleko dla rozrzedzenia masy.
Masę przekładamy do foremki. Wygładzamy. Układamy śliwki i posypujemy zmielonymi migdałami.
Pieczemy 45 minut w temp. 150 stopni z termoobiegiem lub w 175 bez termoobiegu.
Bon Appétit!
PS. Zapraszam na FACEBOOK!
Cudne, takie jesienne. Marcepanu kiedys nie lubilam, ale z czasem sie do niego przekonalam. To chyba jeden z tych smakow, do ktorych trzeba dojrzec...
OdpowiedzUsuńMniami, z marcepanem musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszny, pyszne, pyszne.
OdpowiedzUsuńa gdyby jeszcze polać to gorzką czekoladą.... ło, ja byłabym wniebowzięta, ale to oczywiście subiektywn opinia. Mam hopla na punkcie marzapana w czekoladzie ! :)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Z dodatkiem marcepanu musi smakować wyśmienicie. Uwielbiam Twoje ciasta :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego ciasta z marcepanem. Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuń