Cukinia z grilla to idealna przystawka, którą możemy serwować naszym gościom przed mięsnymi daniami z rusztu. Może również być dodatkiem do nich. Mięsista cukinia z dressingiem na bazie oliwy bazyliowej, octu winnego, czosnku, ze świeżą bazylią, miętą, kaparami oraz piniolami. Będzie Wam smakować!
Zapraszam Was do odwiedzenia skromnego póki co działu Grillowanie. Mam nadzieję, że z czasem zapełni się on przepisami na pyszne dania z rusztu :-)
SKŁADNIKI:
4 małe cukinie
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek smakowej (bazyliowej)
łyżka octu z czerwonego wina
kilka listków świeżej bazylii
kilka listków świeżej mięty
łyżka kaparów
łyżka orzeszków piniowych
glassa do ozdobienia przystawki (Monini)
sól morska, pieprz świeżo mielony
Cukinię dokładnie umyć i osuszyć, a następnie przekroić wzdłuż. Posypać solą morską i pieprzem. Ułożyć na grillu. Grillować, aż cukinia zmięknie, zezłoci się, ale nadal będzie jędrna.
W tym czasie przygotowujemy sos z oliwy bazyliowej, octu, przeciśniętego czosnku, kaparów, porwanych liści mięty i bazylii. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni do zezłocenia.
Gotowe cukinie układamy na dużym talerzu, dekorujemy glassą i polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem. Ozdabiamy dodatkowo listkami bazylii i mięty.
Bon Appétit!
Wpis promocyjny
Ach ta cukinia! Można z niej zrobić prawie wszystko, na wszystkie sposoby. O czym przekonałam się robiąc akcje Maj z cukinią! :)
OdpowiedzUsuńpiękna:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na grillową przekąskę:) mniam
OdpowiedzUsuńPysznosci! Idealny letni starter.
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam cukinię,czekam tylko na pogodę na grilla, dziś robiłam cukiniowe pizze(,kuchnia lidla,), również pycha :)
OdpowiedzUsuńŚwietna!! Ja mogę imprezę zacząć od takiej cukinii i na niej też ją zakończyć. To jest mój smak.
OdpowiedzUsuńapetyczna i te chrupiące ziarenka,,,mniammm
OdpowiedzUsuńI te orzeszki na cukinii..pięknie zaprezentowane :)
OdpowiedzUsuń