piątek, 21 czerwca 2013

Sałatka ziemniaczana z chorizo

Kolejna sałatka ziemniaczana z chorizo na moim blogu. Nie wiem czemu aż tak bardzo pokochałam to połączenie. Wielbicielką chorizo jestem "od zawsze", ale dopiero teraz zaczęłam eksperymentować z dodawaniem jej do sałatek. Tym razem połączyłam smażone ziemniaki z marchewką, czerwoną fasolą, oliwkami i migdałami. Pełnię smaku zapewnia hiszpańska papryka pimenton, dobrej jakości oliwa z oliwek i ocet sherry.


Przepis autorski

SKŁADNIKI:
1 pętelka chorizo (użyłam dulce)
pół kg młodych, małych ziemniaków
1 marchewka
pół słoika czarnych oliwek
mała puszka czerwonej fasoli
garść migdałów bez skórek
parę łyżek oliwy z oliwek (najlepiej cytrynowej)
2 łyżki octu sherry
kolorowy pieprz
sól morska
1 łyżeczka papryki pimenton


Ziemniaki obrać, umyć i ugotować razem z marchewką. Przełożyć na patelnię i smażyć na kilku łyżkach oliwy z oliwek do zezłocenia. Dodać łyżeczkę pimenton. Kiedy ziemniaki będą gotowe dodać pokrojoną marchewkę i nadał smażyć. Warzywa przełożyć do miski i wystudzić.
Chorizo obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wysmażyć na czystej patelni. Odlać trochę tłuszczu, który przyda nam się do dressingu.
Chorizo dodać do ziemniaków i marchewki. Dodać oliwki, garść migdałów (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni), fasolę i polać dressingiem przygotowanym z oliwy cytrynowej, octu sherry i odrobiny tłuszczu z wytopionej kiełbaski chorizo. Przyprawić solą morską i pieprzem.


Bon Appétit!



Może zainteresuje Was również:

Sałatka z chorizo

3 komentarze:

  1. hmmm, chorizo !

    Pychota :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowa kombinacja,ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com