niedziela, 24 marca 2013

Sałatka z anchois i jajkami po hiszpańsku

Dzisiejszy przepis to zdrowa i pożywna sałatka, a jeśli znudziły Wam się propozycje typowo świąteczne, to polecam ją na śniadanie wielkanocne. Są jajka, więc czego chcieć więcej?Do jajek na tym talerzu dołączyli: sałata, anchois, szczypiorek, grzanki i pyszny sos a'la aioli. 
Sałatkę podpatrzyłam w jednym z programów Ricka Steina (uwielbiam go!!!) podczas jego podróży po cudownej Hiszpanii (muszę szybko tam wrócić).
I tak zajadam się tą sałatką już od dłuższego czasu, bo smakuje naprawdę wybornie :-)



Przepis z programu Ricka Steina

SKŁADNIKI dla 2 osób:
garść sałaty lodowej (porwanej)
2 jajka ugotowane na twardo
słoiczek anchois (ok. 8-10 filecików)
mała bagietka lub 3 kromki chleba pszennego
szczypiorek lub dymka do posypania

DRESSING:
2 żółtka (z jaj wiejskich)
2 duże zabki czosnku
łyżeczka musztardy Dijon
sól morska
pieprz świeżo mielony
sok z połowy cytryny
pół szklanki oliwy z oliwek EV

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone pieczywo. Przygotować grzanki. 
Sałatę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Ułożyć pokrojone w ćwiartki jajka. Rozłożyć fileciki anchois. Rozsypać grzanki.

Dressing:
Zmiksować dwa żółtka i dodać czosnek, zgnieciony nożem i wymieszany wcześniej z solą, a następnie sok z cytryny i musztardę. Miksować i dolewać powoli oliwę by powstał kremowy sos.
Tak przygotowanym dressingiem polać sałatkę. Posypać ją posiekanym szczypiorem.
Podawać z białym winem.


Bon Appétit!




Może spodobają Wam się również inne sałatki:

Sałatka z kuskusu, selera naciowego, pistacji z granatem i miętą
Sałatka z rukolą i tuńczykiem
Kolorowa sałatka z ryżem
Sałatka z kurczaka z parmezanem
Sałata z fasolki szparagowej, z fetą i karmelizowaną cebulą


Przepis dodaję do dwóch akcji:

13 komentarzy:

  1. Pyszności..... świetny pomysł na cos ciekawszego niż co roku to samo na wielkanocnym stole :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo oryginalna sałatka :) podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  3. mam na nią ogromną ochotę, mam nadzieję, że będzie mi dane ją zjeść:) S.

    OdpowiedzUsuń
  4. http://www.palcelizac.pl/przepis/643/salatka_cezara_z_anchois/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo!Bardzo dziękuję za podesłanie linku!Bardzo podobna sałatka. Jednak ta powyżej jest według przepisu Ricka Steina :)

      Usuń
  5. Bosko wyglada! No i ten dressing... Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a użylaś anchois w soli czy w oliwie?
    Czy nie ma znaczenia ?

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszna, wypróbowana w minioną sobotę. Sos kręcony ręcznie - pyszności.
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  8. z olejem z pestek winogron

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com