Dzisiejszy przepis to zdrowa i pożywna sałatka, a jeśli znudziły Wam się propozycje typowo świąteczne, to polecam ją na śniadanie wielkanocne. Są jajka, więc czego chcieć więcej?Do jajek na tym talerzu dołączyli: sałata, anchois, szczypiorek, grzanki i pyszny sos a'la aioli.
Sałatkę podpatrzyłam w jednym z programów Ricka Steina (uwielbiam go!!!) podczas jego podróży po cudownej Hiszpanii (muszę szybko tam wrócić).
I tak zajadam się tą sałatką już od dłuższego czasu, bo smakuje naprawdę wybornie :-)
Przepis z programu Ricka Steina
SKŁADNIKI dla 2 osób:
garść sałaty lodowej (porwanej)
2 jajka ugotowane na twardo
słoiczek anchois (ok. 8-10 filecików)
mała bagietka lub 3 kromki chleba pszennego
szczypiorek lub dymka do posypania
DRESSING:
2 żółtka (z jaj wiejskich)
2 duże zabki czosnku
łyżeczka musztardy Dijon
sól morska
pieprz świeżo mielony
sok z połowy cytryny
pół szklanki oliwy z oliwek EV
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone pieczywo. Przygotować grzanki.
Sałatę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Ułożyć pokrojone w ćwiartki jajka. Rozłożyć fileciki anchois. Rozsypać grzanki.
Dressing:
Zmiksować dwa żółtka i dodać czosnek, zgnieciony nożem i wymieszany wcześniej z solą, a następnie sok z cytryny i musztardę. Miksować i dolewać powoli oliwę by powstał kremowy sos.
Tak przygotowanym dressingiem polać sałatkę. Posypać ją posiekanym szczypiorem.
Podawać z białym winem.
Bon Appétit!
Może spodobają Wam się również inne sałatki:
Sałatka z kuskusu, selera naciowego, pistacji z granatem i miętą
Sałatka z rukolą i tuńczykiem
Kolorowa sałatka z ryżem
Sałatka z kurczaka z parmezanem
Sałata z fasolki szparagowej, z fetą i karmelizowaną cebulą
Przepis dodaję do dwóch akcji:
Pyszności..... świetny pomysł na cos ciekawszego niż co roku to samo na wielkanocnym stole :-)
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalna sałatka :) podoba mi się
OdpowiedzUsuńmam na nią ogromną ochotę, mam nadzieję, że będzie mi dane ją zjeść:) S.
OdpowiedzUsuńNa pewno! Masz to jak w banku :) Zapraszam!
Usuńhttp://www.palcelizac.pl/przepis/643/salatka_cezara_z_anchois/
OdpowiedzUsuńOoo!Bardzo dziękuję za podesłanie linku!Bardzo podobna sałatka. Jednak ta powyżej jest według przepisu Ricka Steina :)
UsuńBosko wyglada! No i ten dressing... Pychota :)
OdpowiedzUsuńBo to pyszna sałatka jest :)
Usuńa użylaś anchois w soli czy w oliwie?
OdpowiedzUsuńCzy nie ma znaczenia ?
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Użyłam w oliwie :)
UsuńCo za pysznosc!
OdpowiedzUsuńPrzepyszna, wypróbowana w minioną sobotę. Sos kręcony ręcznie - pyszności.
OdpowiedzUsuńAga
z olejem z pestek winogron
OdpowiedzUsuń