sobota, 9 marca 2013

Pasta pieczarkowa

W mojej lodówce zawsze znajduje się jakaś pasta do kanapek. Jeśli nie jest to hummus to różnego rodzaju pasty z fasolą, tuńczykiem, z suszonymi pomidorami lub guacamole. Bardzo często pojawia się również pasta pieczarkowa z oliwkami kalamata. Pasta świetnie smakuje z pieczywem zarówno razowym, jak i pszennym. Jest szybka do przygotowania i świetnie sprawdzi się również, kiedy spodziewamy się gości i robimy mini-kanapeczki na przekąskę.



Przepis własny

SKŁADNIKI:
10 dużych pieczarek
pół słoika czarnych oliwek
2 jajka ugotowane na twardo
1 ząbek czosnku
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu kolorowego
pół łyżeczki suszonego tymianku
łyżka posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
łyżka jogurtu greckiego


Pieczarki obrać, oczyścić i umyć. Pokroić i podsmażyć na maśle, aż woda odparuje, a pieczarki będą miękkie. Ostudzić i przełożyć do blendera. Zmiksować, dodać jajka i wszystkie pozostałe składniki. Miksować, aż powstanie jednolita masa.
Przed podaniem pastę należy schłodzić. Podawać z pieczywem, krakersami czy waflami ryżowymi. Świetnie sprawdza się grillowany chleb.

Bon Appétit!


9 komentarzy:

  1. ależ ma oryginalny kolor, taki popielaty ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis - nie słyszałam o takiej paście, zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie, to ta pasta to innowacja. Nigdy przedtem nie widziałam takiego połaczenia.
    Składniki wyśmienite, więc smak winien być. Na pewno jest, skoro polecasz!

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Tapendo! Pasta jest wyśmienita i ja ją wymyśliłam :) Myślę, że wykorzystałam dobre składniki, akurat takie, które miałam pod ręką i pasowały :)

      Muszą ją opatentować!Co Wy na to? ;)

      Usuń
  5. Z pewnością! Życzę więcej takich pomysłów!

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com