Pamiętam, kiedy Nigel Slater w swoim programie na BBC przygotowywał to danie. Oczy zaszły mu łzami, bo przedobrzył z przyprawami. Ciągle dolewał jogurtu naturalnego by zniwelować ostry smak curry. Dodał go naprawdę dużo. Trochę mnie to nawet rozśmieszyło, bo odwracał się od kamery by ukryć załzawione oczy, ciągle też chrząkał i dolał chyba litr jogurtu :)
Ja nie zrobiłam tej potrawy na ostro, a w każdym razie mniej więcej :)
SKŁADNIKI dla 2 osób:
1 duży bakłażan
2 duże cebule
puszka pomidorów pelati (w oryginale świeże pomidory)
połowa papryczki chili
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy
szczypta cynamonu
szczypta (ok. pół łyżeczki) kardamonu
3 cm kawałek imbiru starty na tarce
1 posiekany ząbek czosnku (w oryginale brak)
sól, pieprz
3 łyżki oleju ryżowego
garść posiekanej świeżej natki pietruszki
oraz:
ryż jaśminowy do podania
liście mięty (opcjonalnie)
Bakłażana umyć i pokroić na plastry, a następnie na połówki. Posolić i odstawić na ok. 30 minut by puścił wodę. Przepłukać dokładnie w zimnej wodzie i osuszyć.
Rozgrzać patelnię lub wok z olejem i podsmażyć bakłażana. Dodać posiekane cebule i papryczkę chili. Wsypać wszystkie przyprawy łącznie z czosnkiem i imbirem. Smażyć. Kiedy przyprawy oddadzą swój aromat, a bakłażan będzie miękki i lekko zecłocony, dodać pomidory pelati, wszystko dobrze wymieszać i dusić ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać sporą ilość natki pietruszki. Możemy zostawić kilka listków do dekoracji dania przed podaniem. Ewentualnie użyjcie mięty, która komponuje się w tym daniu rewelacyjnie.
Jeśli potrawa wyda Wam się za ostra proponuję dodać jogurt naturalny, należy jednak uważać, by się nie zważył.
Curry najlepiej serwować z ryżem.
Uwielbiam curry! Wspaniałe, aromatyczne:)
OdpowiedzUsuńJest pyszne!
Usuńwspaniałe i jeszcze to kuszace zdjęcie !!
OdpowiedzUsuńRozumiem, że sposób przygotowania celowo nie został opublikowany?
OdpowiedzUsuńMam ostatnio chochliki na blogu! Ciągle coś się dzieje! Bardzo przepraszam i już poprawiam! :)
UsuńBardzo dziękuję! Przepis wydał mi się bardzo ciekawy, łączy wiele z lubianych przeze mnie składników, ale miałam wątpliwości, jak go dokładnie wykonać :)
UsuńBardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu!Danie rzeczywiście jest pyszne i bardzo aromatyczne :)
UsuńZjadłabym z ogromną chęcią takie curry na obiad:)
OdpowiedzUsuń