piątek, 8 marca 2013

Babka piaskowa



Dziś Dzień Kobiet!Z tej okazji zapraszam na pyszną babkę piaskową, za którą wprost przepadam. Mam nadzieję, że Wy również :) Częstujcie się!
A wszystkim kobitkom życzę udanego i radosnego dnia i czegoś więcej niż paczka rajstop :-)

PS. Już wkrótce Święta Wielkanocne, a jak wiadomo będziemy piec babki. U mnie obowiązkowo musi być babka drożdżowa z lukrem i bakaliami, ale jeśli ktoś chce może również zrobić piaskową.

Przepis mamy

SKŁADNIKI:
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła (miękkiego)
200 g cukru
saszetka cukru z prawdziwą wanilią
5 jajek
szczypta soli
4 łyżki kakao dobrej jakości
szklanka mleka (u mnie 250 ml)


Foremkę na babkę starannie wysmarować masłem i opruszyć mąką.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na gładką masę, stale dodając cukier, cukier waniliowy, a potem kolejno wbić 5 jajek. Miksować na małych obrotach i powoli wlewać mleko. Większą część masy przelać do foremki. Drugą część zmiksować z kakao. Wylać na jasną warstwę i przemieszać delikatnie widelcem (jak fala).
Piec w temp. 180 stopni z termoobiegiem około 50 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Jeśli ktoś ma życzenie, może udekorować babę lukrem.


 Bon Appétit!

10 komentarzy:

  1. Wzajemnie, a babka wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego dobrego z okazji dnia kobiet ;)
    a babka pierwsza klasa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małe pytanie :) Czy margaryna zamiast masła też się sprawdzi? Dzięki za pomoc ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie się sprawdzi, ale ja w swojej kuchni nie uznaje margaryny :( Nigdy, przenigdy na niej nie piekę. Nie ma jak masełko :)

      Usuń
  4. Oki, dziękuję bardzo,biorę się za pieczenie! :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com