czwartek, 3 maja 2012

Ciasto rabarbarowe z kruszonką migdałową



W ubiegłym roku obiecałam sobie, że będę piec więcej ciast z rabarbarem, dlatego natychmiast jak tylko nabyłam tegoroczny rabarbar (a łatwo nie było) zabrałam się za pieczenie ciasta, w dodatku pysznego z wiórkami kokosowymi, cynamonem, pod chrupiącą kruszonką migdałową. Widziałam kilka przepisów na podobne ciasta na kilku stronach internetowych. Bardzo spodobało mi się to i dlatego bazowałam na nim. Ale że nigdy właściwie nie trzymam się ściśle przepisów innych, to i tym razem musiałam coś dać od siebie. Zmodyfikowałam trochę ilości, zamieniłam olej na roztopione masło no i przede wszystkim zrobiłam kruszonkę, której w tamtym przepisie nie było. 
Mimo wszystko autorce bardzo dziękuję za ten przepis! A ciasto jest przepyszne! Myślę, że to będzie faworyt wśród innych ciast jakie piekę z wykorzystaniem rabarbaru. 
Spróbujcie, a nie pożałujecie! 



SKŁADNIKI na ciasto:
3 duże jajka
190g cukru (pół na pół biały z brązowym)
pół szklanki wiórków kokosowych
skórka otarta z 1 cytryny
cukier waniliowy
3 łyżki Malibu
100g stopionego i wystudzonego masła
pół łyżeczki sody
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szklanka mąki (u mnie 250ml)
5 łyżek jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego lub po prostu zwykły DANONE)

oraz:
3 łodygi rabarbaru
4 łyżki wiórków kokosowych na posypkę
szczypta migdałów na posypkę
3 łyżeczki cukru

KRUSZONKA:
70 g zimnego masła
szczypta soli
ekstrakt z wanilii (używam w saszetkach Dr.Oetkera ten)
3 łyżki płatków migdałowych
30g cukru brązowego
130 g mąki

Zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i włożyć do lodówki by stwardniała na około 30-45 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Tortownicę o średnicy 24 cm* wyłożyć pergaminem (tylko spód), reszta papieru może wystawać poza obręcz. Natłuścić masłem, popruszyć mąką i odstawić.

Jajka ubić mikserem z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym na puszystą masę. Dodawać powoli ostudzone masło, następnie przesianą mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Chwilę mieszamy i dodajemy jogurt naturalny wymieszany z Malibu oraz skórkę z cytryny.
Przekładamy ciasto do formy i wykładamy rabarbar, uprzednio obrany z włókien, umyty i pokrojony na ok.1cm plastry. Posypujemy całość wiórkami, migdałami i cukrem, a na końcu robimy kruszonkę, palcami odrywając po kawałku ciasta. 
Wkładamy do piekarnika na 50 minut. W połowie czasu pieczenia należy zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.

* możecie użyć tortownicy 22cm, wtedy ciasto będzie na pewno wyższe

Bon Appétit! 





14 komentarzy:

  1. Wygląda PRZEPYSZNIE!!! Jestem wielką fanką Twoich przepisów, a zwłaszcza ciast ;))) Pozdrawiam, Kazia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Migdałowa kruszonka? Nie mogę przejść obojętnie obok takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne! dałabym się pokroić za kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta, a jak byłam mała wyjadałam najpierw kruszonkę, szczególnie z drożdżówek :) Ładnie musi się też komponować Malibu z ogólnokokosowym zamysłem :) Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne!
    Połączenie z migdałami dodaje wyjątkowego smaku.
    Rabarbar czeka u mnie w kolejce na słodki wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiosna, rabarbar wkroczył na salony :) bardzo smakowite ciasto, kruszonka z dodatkiem migdałów super, bardzo lubię takie.

    OdpowiedzUsuń
  7. doskonałe połączenie! i ta kruszonka

    OdpowiedzUsuń
  8. A u mnie nigdzie nie ma rabarbaru:(
    Jak tylko go znajdę, przystępuje do działania bo zapowiada się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wspaniale sie prezentuje i na pewno pyszne jest :)

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka kruszonka to coś dla mnie! U mnie też czas już na kruche z rabarbarem:) Twoje wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne połączenie. Mniam!

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com