poniedziałek, 29 czerwca 2015

Semifreddo z truskawkami


Semifreddo włoskie przepis
Semifreddo z truskawkami

Semifreddo to dla każdego Włocha klasyka kuchni. Przygotowuje się je podobnie jak lody, jednak nie zamraża się go długo. Jest to bowiem na wpół zamrożony lodowy deser, bardzo łatwy w przygotowaniu i robiony na wiele sposobów. Przedstawiam Wam wersję podstawową z truskawkami, bo na nie mamy sezon. Nic nie stoi na przeszkodzie jednak, by urozmaicać deser poprzez wymieszanie innych owoców lub dodanie likierów smakowych. Świetnie sprawdzają się też orzechy i karmel. Semifreddo możemy też ozdabiać z wierzchu pokruszonymi biszkoptami, herbatnikami i batonikami.
Mam nadzieję, że kiedy tylko nadejdą upragnione upały i prawdziwe lato zdecydujecie się na przetestowanie przepisu, bo naprawdę warto!

Semifreddo przepis

Lody domowe z truskawkami

Przepis własny

SKŁADNIKI:
500g śmietanki 30% (lub 36%)
4 jajka (osobno białka i żółtka)
1 laska wanilii
kilka kropli ekstraktu z wanilii
szczypta soli
130g cukru pudru
100g truskawek na sos (mniej więcej szklanka truskawek)
kilka truskawek do ozdoby

FORMA KEKSOWA 20cm wyłożona folią spożywczą z dużym zapasem na zewnątrz i jedna mniejsza foremka lub pojemnik plastikowy

Przygotowujemy 3 naczynia. W jednym ucieramy żółtka z cukrem pudrem (odejmujemy 1 łyżkę cukru) na puszystą masę. Pod koniec dodajemy wydrążone ziarenka wanilii i kilka kropli ekstraktu. W drugim naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę, a w trzecim pianę z odrobiną soli.
Do naczynia z żółtkami dodajemy zawartość pozostałych dwóch i mieszamy bardzo delikatnie łopatką. Zmiksowane truskawki z cukrem pudrem dodajemy do masy i mieszamy widelcem. Wylewamy do foremki.
Szczelnie zawijamy całość folią. Chłodzimy ok. 4 do 6 godzin.
Kroimy w plastry lub nakładamy gałkownicą. Możemy udekorować świeżymi truskawkami, miętą i groszkami z białej czekolady. 

Bon Appétit!

Semifreddo owocowe

semifreddo truskawkowe

4 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com