Kasza manna z rabarbarem |
Kasza manna z rabarbarem na śniadanie lub deser. To dietetyczny, ale bardzo smaczny pudding!Z braku czasu niestety nie wyrobiłam się z tym postem wcześniej i leżał tak sobie w czeluściach komputera już dobre 3 tygodnie. Mam nadzieję, że jednak skuszę Was tym deserem, bo naprawdę warto. Kasza manna tak przygotowana smakuje wyśmienicie, a rabarbar dodaje tu całego smaku.
Przepis autorski
SKŁADNIKI:
2 szklanki mleka
3 łyżeczki cukru
1 laska wanilii
Mleko wlewamy do garnuszka. Wanilię przecinamy i wydrążamy ziarenka. Wrzucamy je do rondelka wraz z całą laską wanilii. Gotujemy i dodajemy cukier, chwilę mieszamy, a następnie wyławiamy laskę wanilii i wsypujemy kaszę mannę. Czekamy, aż zgęstnieje, gotując na wolnym ogniu (1-2 minuty).
Przekładamy do pucharków i studzimy. Wykładamy rabarbar, posypujemy amarantusem, dekorujemy listkiem mięty.
KARMELIZOWANY RABARBAR:
3 grube i długie łodygi rabarbaru
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka wody różanej
szczypta mielonego kardamonu
skórka otarta z 1 cytryny
amarantus ekspandowany do posypania
Rabarbar myjemy, odcinamy końce i obieramy. Kroimy w plasterki. W rondelku rozgrzewamy cukier i dodajemy kilka kropli wody. Czekamy, aż powstanie karmel.
Wrzucamy rabarbar i dusimy (możemy podlać wodą). Kiedy zmięknie wlewamy wodę różaną, dodajemy kardamon i skórkę z cytryny. Studzimy.
wspaniały, delikatny deser z sezonowym akcentem rabarbarowym!
OdpowiedzUsuńpyszna !! z rabarbarem nie wcinalam jeszcze kaszy:)
OdpowiedzUsuńPychota! Wczoraj wykorzystałam przepis i bardzo ciekawie smakuje :) Jest lekki i delikatny :) Próbowałaś może tej wersji z innymi owocami? Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńMagda. Najczęściej robie ją z jagodami, ale rabarbar podwyższył poprzeczkę. A na dniach spróbuję z truskawkami. POZDROWIENIA,
UsuńAGATA