Torcik z truskawkami i musem czekoladowym |
Torcik z truskawkami i musem czekoladowym to ciasto, które absolutnie musicie zrobić w tym sezonie. Lekki, puszysty biszkopt nasączony tylko dla smaku niewielką ilością ponczu (możecie pominąć poncz, jeśli nie macie na niego ochoty lub jeśli torcik będzie jedzony przez dzieci), mus truskawkowy z samych truskawek oraz mus z gorzkiej czekolady. Jestem więcej jak pewna, że ciasto w tym letnim wydaniu Wam posmakuje, a do przepisu będziecie wracać i zmieniać tylko owoce w środkowej warstwie.
Przepis autorski
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
3 jajka (osobno białka i żółtka)
50g cukru
50g mąki ziemniaczanej
50g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
szczypta soli
Tortownica 24-25cm wyłożona papierem do pieczenia (spód i boki)
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy wodę i krótko miksujemy.
Przesiewamy mąki z proszkiem i krótko mieszamy szpatułką, dodając stopniowo po łyżce ubitej na sztywno piany. Kiedy masa się połączy przekładamy do tortownicy. Wygładzamy. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 175 stopni góra-dół.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy biszkopt i nakłuwamy wykałaczką, a następnie nasączamy go.
Na biszkopt wylewamy lekko stężoną masę truskawkową i wstawiamy do lodówki. Czekamy, aż stężeje na tyle, by móc wyłożyć mus czekoladowy.
PONCZ:Na biszkopt wylewamy lekko stężoną masę truskawkową i wstawiamy do lodówki. Czekamy, aż stężeje na tyle, by móc wyłożyć mus czekoladowy.
5 łyżek wody
2 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki amaretto
sok z ćwiartki cytryny
Mieszamy wszystko i nasączamy biszkopt.
MUS TRUSKAWKOWY:
750g truskawek
2 czubate łyżki cukru pudru
100ml ciepłej wody
2,5 łyżki żelatyny
Żelatynę łączymy z wodą i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do napęcznienia.
Umyte i odsączone truskawki blenderujemy na mus z cukrem pudrem. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aż masa zacznie tężeć.
Trzeba doglądać, żeby nie przegapić tego momentu.
MUS CZEKOLADOWY:
100g gorzkiej czekolady (u mnie 64%)+50g czekolady do starcia (gorzka lub mleczna)
100g masła
3 jajka (osobno białka i żółtka)
80g cukru
1 płaska łyżka kakao
1 łyżka żelatyny
80 ml ciepłej wody
W rondelku rozpuszczamy masło z połamaną na okienka czekoladą i kakao. Studzimy, a następnie łączymy z rozmiksowanymi żółtkami i chwilę mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do napęcznienia.
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli i stopniowo wsypujemy cukier. Kiedy masa będzie gotowa dodajemy po łyżce do masy czekoladowej na przemian z żelatyną i delikatnie mieszamy do połączenia. Ścieramy na grubej tarce dodatkowe 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej.
Wylewamy mus na warstwę truskawkową i wstawiamy na noc do lodówki.
Bon Appétit!
Wygląda obłędnie! Zwłaszcza ta czekoladowa warstwa :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają te warstwy musu i biszkoptu, a i połączenie smaków też niczego sobie! Wygląda jak wymarzony torcik na upały :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się cudownie!
OdpowiedzUsuń