środa, 10 czerwca 2015

Kiełbasa pieczona z młodymi ziemniakami

Pieczona kiełbasa z ziemniakami
Kiełbasa pieczona z młodymi ziemniakami

Kiełbasa pieczona z młodymi ziemniakami to danie letnie, które przyda się Wam zwłaszcza wtedy, kiedy pogoda nie dopisze i na ratunek przyjdzie piekarnik, bo kto w deszczu stałby przy grillu?
Danie z jednego naczynia, które robi się praktycznie samo. Kiełbasa, młode ziemniaki w mundurkach i małe cebulki. Do tego dania przygotowałam greckie tzatziki (Klik!) z dużą ilością koperku, aromatyczne od czosnku w dodatku bardzo zimne, dzięki czemu stanowiły wręcz idealny duet z parzącymi ziemniakami.
No i zimne piwo, aż się prosi :-)
Pieczona kiełbasa, młode ziemniaki

Przepis własny

SKŁADNIKI:
4 kiełbaski (u mnie 3 białe, 1 śląska)
kilka młodych ziemniaków dobrze wyszorowanych
2 młode cebulki
3 listki szałwii
suszony rozmaryn
sól morska
pimenton dulce (papryka wędzona)
kilka kropli oliwy z oliwek

W naczyniu żaroodpornym układamy młode ziemniaki oraz kiełbaski (wcześniej robimy na nich nacięcia). Wszystko posypujemy solą, pimentonem oraz rozmarynem. Skrapiamy oliwą ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. W połowie pieczenia dokładamy cebulki, a tuż przed wyjęciem listki szałwii.
Pieczemy ok. 35-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a kiełbasa dobrze zrumieniona.
Podajemy z dowolnymi dodatkami jak: musztarda, chrzan, sos czosnkowy lub z ulubioną sałatką.

Bon Appétit!

Kiełbasa z piekarnika


2 komentarze:

  1. Bardzo kuszący ten przepis z pieczoną kiełbasą.Wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna sprawa, niby po prostu kiełbasa i pyrki, ale w takim wydaniu tworzą zupełnie nową całość.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com