środa, 18 lutego 2015

Zupa fasolowa z boczkiem


Fasolowa z boczkiem po włosku
Zupa fasolowa z boczkiem
Zupa fasolowa z boczkiem. Podwójnie fasolowa, bo użyłam suchej fasoli borlotti oraz fasolki szparagowej w dwóch kolorach: żółtej i zielonej. Fasola borlotti, zwana również żurawinową znana jest we Włoszech i Portugalii. Wyróżnia ją charakterystyczny lekko różowy kolor z czerwonymi cętkami. Ma lekko słodkawy smak. Nadaje się do zup, gulaszy i sałatek.

To pyszna, zimowa zupa. Na zdjęciach widzicie zupę bez wytopionego boczku. Spieszyłam się, żeby złapać dobre światło. Pamiętajcie jednak o nim, bo wtedy zupa nabiera więcej smaku.



Zupa z fasoli borlotti


Przepis własny

SKŁADNIKI:
150g suchej fasoli (użyłam włoskiej borlotti)
100g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej ze swoich letnich zapasów)
2-3 ziemniaki
1 duża marchewka drobno pokrojona
2 łodygi selera naciowego
350ml passaty pomidorowej (wykorzystałam własny sos pomidorowy)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka suszonego majeranku
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka suszonego oregano
1 duży liść laurowy
1/4 papryczki chili (u mnie mrożona)
100g wędzonego boczku
ok. 1,5-2 litry wody


Zdjęcia z telefonu

Fasolę namaczamy w zimnej wodzie z listkiem laurowym na wieczór przed gotowaniem zupy. Gotujemy kolejnego dnia do miękkości i odstawiamy. 
W dużym garnku dusimy posiekaną cebulę na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, ziemniaki oraz seler naciowy. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy wodą. Po około 10 minutach sprawdzamy ziemniaki i jeśli są na w pół miękkie dodajemy fasolę wraz z wodą z jej gotowania oraz fasolkę szparagową. Gotujemy pod przykryciem 5-7 minut i wlewamy passatę pomidorową.
Doprawiamy zupę solą, pieprzem, majerankiem, oregano, bazylią, cukrem, chili i octem. Przeciskamy czosnek.
Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i kiedy się wytopi przekładamy do garnka z zupą.
Zupę podajemy posypaną świeżą lub suszoną natką pietruszki. Możemy również użyć parmezanu lub innego twardego sera.

Bon Appétit!

Fasolowa zupa

2 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com