Zupa fasolowa z boczkiem. Podwójnie fasolowa, bo użyłam suchej fasoli borlotti oraz fasolki szparagowej w dwóch kolorach: żółtej i zielonej. Fasola borlotti, zwana również żurawinową znana jest we Włoszech i Portugalii. Wyróżnia ją charakterystyczny lekko różowy kolor z czerwonymi cętkami. Ma lekko słodkawy smak. Nadaje się do zup, gulaszy i sałatek.
To pyszna, zimowa zupa. Na zdjęciach widzicie zupę bez wytopionego boczku. Spieszyłam się, żeby złapać dobre światło. Pamiętajcie jednak o nim, bo wtedy zupa nabiera więcej smaku.
Przepis własny
SKŁADNIKI:
150g suchej fasoli (użyłam włoskiej borlotti)
100g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej ze swoich letnich zapasów)
2-3 ziemniaki
1 duża marchewka drobno pokrojona
2 łodygi selera naciowego
350ml passaty pomidorowej (wykorzystałam własny sos pomidorowy)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka suszonego majeranku
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka suszonego oregano
1 duży liść laurowy
1/4 papryczki chili (u mnie mrożona)
100g wędzonego boczku
ok. 1,5-2 litry wody
Zdjęcia z telefonu
Fasolę namaczamy w zimnej wodzie z listkiem laurowym na wieczór przed gotowaniem zupy. Gotujemy kolejnego dnia do miękkości i odstawiamy.
W dużym garnku dusimy posiekaną cebulę na łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, ziemniaki oraz seler naciowy. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy wodą. Po około 10 minutach sprawdzamy ziemniaki i jeśli są na w pół miękkie dodajemy fasolę wraz z wodą z jej gotowania oraz fasolkę szparagową. Gotujemy pod przykryciem 5-7 minut i wlewamy passatę pomidorową.
Doprawiamy zupę solą, pieprzem, majerankiem, oregano, bazylią, cukrem, chili i octem. Przeciskamy czosnek.
Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i kiedy się wytopi przekładamy do garnka z zupą.
Bardzo smacznie wygląda ta zupa.Fasolowa jest pyszna;)
OdpowiedzUsuńZupa idealna na zimowe obiady :)
OdpowiedzUsuń