Brownies z bananami |
Brownies z bananami to poezja smaku. Rozkosz i niekończąca się przyjemność z obcowania tak trafnego połączenia jakim są banany i czekolada. Pyszne i szybkie, czego chcieć więcej?
Przepis własny
SKŁADNIKI:
300g gorzkiej czekolady
3 łyżki mocnego espresso (ostudzonego)
200g masła
3 jajka
100g cukru brązowego
100g mąki pszennej tortowej
30g kakao
pół szklanki posiekanych migdałów bez skórki
2 dojrzałe banany
Foremka kwadratowa 21x21 cm
Zdjęcie z telefonu
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni z termoobiegiem. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z masłem i cukrem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do masy dodajemy po jednym jajku, espresso i miksujemy, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao. Miksujemy krótko do połączenia składników. Wylewamy do foremki. Posypujemy migdałami. Na wierzchu układamy przekrojone wzdłuż banany.
Pieczemy 28-30 minut. Z wierzchu utworzy się skorupka z ciasta, a w środku ciasto będzie mokre i zbite, wręcz gliniaste.
Bon Appétit!
Skoro tak chwalisz, to ja poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńBanany i czekolada to połączenie idealne. Przepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuń