piątek, 28 marca 2014

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną


Kruche maślane ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną przypominające Amerykańskie ciasteczka czekoladowe. Rozpływają się w ustach. Idealne do herbaty i do zabrania w kieszeń, np. na wycieczkę rowerową. Moim zdaniem pyszne!
A na nadchodzące Święta Wielkanocne mogą stanowić idealny upominek, jeśli udajemy się z wizytą. Co ważne zachowują kruchość i świeżość, prawie jak kupne herbatniki. Tym bardziej zachęcam do ich upieczenia.




Przepis własny

SKŁADNIKI:
300g mąki pszennej
pół łyżeczki sody
150g masła
3/4 szklanki cukru brązowego
1 jajko+dodatkowe żółtko
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki naturalnego ekstraktu z wanilii
100g białej czekolady
3/4 szklanki posiekanej suszonej żurawiny

Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym na jednolitą masę. Dodać rozkłócone jajko i żółtko. Dokładnie wymieszać. Powoli dodawać mąkę wymieszaną uprzednio z sodą i płatkami; mieszać łyżką, aż całość będzie bardzo gęsta i jednolita. Pod koniec można wyrobić ciasto rękoma.
Wrzucić pokrojoną grubo czekoladę oraz posiekaną żurawinę. Jeszcze raz zagnieść i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je rozpłaszczając. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Z funkcją góra-dół ciastka pieczemy około 20 minut, a z termoobiegiem wystarczy 15 minut.
Ciasteczka są gotowe, kiedy zaczną się bardzo delikatnie rumienić i pękać.


Bon Appétit!





3 komentarze:

  1. W tych ciasteczkach są moje ulubione składniki. Żurawinę mogłabym jeść garściami! :) Piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają, biorę jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenia. Takie ciasteczka kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com