piątek, 28 lutego 2014

Pstrąg z piekarnika


Pstrąg z piekarnika

Pstrąg z piekarnika to kolejny rybny przepis, który dołączy do działu RYBY I OWOCE MORZA. Tęsknię za letnim grillowaniem na świeżym powietrzu, dlatego w okresie zimy grilluję ryby w piekarniku. Najczęściej wybieram łososia, halibuta lub pstrąga. Zazwyczaj faszeruję ryby tym, co mam pod ręką. Im prościej, tym smaczniej. Taką wyznaję zasadę. Dlatego nie znajdziecie u mnie przekombinowanych pomysłów na ryby. 



Zioła z doniczki, suszone, czy mrożone, cytryna, limonka, płatki chili lub zamrożone chili. Nie trzeba wiele by wyczarować dobrą rybę. Niezmiennie dodaję czosnek, który uwielbiam, a uważam, że w tak przygotowanej rybie jest niezastąpiony. Musi być i już :-) Smak ryby podkręcam dodatkowo oliwą lub prawdziwym masłem. Nie bójcie się przygotować pstrąga w piekarniku, bo naprawdę warto.
Myślę, że jak tylko zakosztujecie takiej ryby, to będziecie wracać do mojego przepisu bardzo często!

Do zobaczenia na Facebooku!

Przepis własny

SKŁADNIKI:
1 pstrąg*
kilka łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
posiekany koperek
odrobina posiekanej papryczki chili (u mnie mrożona)
2-3 plasterki cytryny na rybę
świeżo mielony pieprz kolorowy
sól morska

Składniki podaję orientacyjnie na 1 rybę. Nie ma tu reguły, ile czego dodać :-)


Jeśli kupujemy pstrągi z hodowli jak ja należy je fachowo oporządzić. Jeśli nie mieliście z tym jeszcze do czynienia poproście o pomoc sprzedawcę. To ułatwi Wam sprawę :-)
Gotowe pstrągi dokładnie myjemy i moczymy kilka godzin w zimnej wodzie. 
Następnie osuszamy ręcznikami papierowymi. Rybę zarówno z wierzchu jak i środku dosalamy solą morską i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Faszerujemy posiekanym czosnkiem,  koperkiem i chili. Wkładamy plastry cytryny do środka. Polewamy oliwą lub układamy cząstki masła.
Ryby układamy ostrożnie na kratce do grilla lub w formie żaroodpornej. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 20-25 minut. Trzeba pilnować czasu pieczenia,  żeby nie wysuszyć ryby. Pstrągi powinny być soczyste.
Rybę możemy podać z dowolną surówką, brokułami ugotowanymi na parze lub z innymi ulubionymi dodatkami.

Bon Appétit!




6 komentarzy:

  1. ja co piątek robię taką rybę z piekarnika ! do środka wkładam dużo pietruszki, na wierzch plasterki cytryny i jest pychaaa ! Wszystko zawiajm w sreberko, żeby woda zatrzymywała się w środku lub w folię spożywczą ! Ryba nie jest wtedy wysuszona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowita rybka Aga!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, bardzo dobrze się prezentuje !:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co do koncepcji, w sensie dodatków do przygotowania ryb, to sie zgadzam w zupełności.
    A jaki jest powód, aby pstrągi po dokładym umyciu moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie ?

    Pozdrawiamy serdczenie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tapendo!
      Zawsze kupuję pstrągi z hodowli, podobnie karpie. Sama je oporządzam również. Stąd po dokładnym wypatroszeniu leżakowanie w zimnej wodzie i pozbywanie się nieprzyjemnego aromatu. Wystarczą 2 godziny.
      Ryba w ten sposób również się hartuje i smakuje naprawdę pysznie.

      Miłego weekendu!

      Usuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com