poniedziałek, 10 lutego 2014

Makaron z anchois, pomidorami i bułką tartą


Pomysł Jamiego na Makaron z anchois, pomidorami i bułką tartą uznaje za niezwykle trafiony!Bardzo mi to danie odpowiada i już wiem, że ten przepis zagości u mnie na stałe. Pomyślałam, że to szybkie i dobre danie może zagościć na Waszych walentynkowych stołach. Bardzo proste w przygotowaniu, więc nie spędzicie dużo czasu w kuchni, a niebanalne składniki powodują, że ten makaron smakuje inaczej niż zwykle :-) Myślę, że Panowie mogą zaimponować swoim kobietom i przygotować według tego przepisu kolację!
A na deser...ale o tym już w kolejnym poście. W każdym razie przygotujcie granaty! 


Do przeczytania na Facebooku!


Przepis Jamie Oliver "Włoska wyprawa Jamiego"

SKŁADNIKI dla 2 osób:
300g makaronu (użyłam rigatoni)
słoiczek filecików anchois (ok. 10 sztuk)
garść rodzynek (spora)
spora lampka czerwonego wytrawnego wina (u mnie wino Torrevento)*
3/4 szklanki passaty pomidorowej
4-5 ząbków czosnku
garść orzeszków pini
3 lyżki tartej bułki
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka balsamico
pieprz świeżo mielony

* Wino młode, ciemne, owocowe. W bukiecie głównie słodkie czereśnie i piwonie. Region-Apulia.




Rozgrzać patelnię z oliwą, dodać fileciki anchois i posiekany czosnek. Smażyć, aż fileciki rozpadną się. Dodać rodzynki, zalać wszystko czerwonym winem* i passatą pomidorową.
Dusić 5 minut, doprawić do smaku pieprzem i balsamico. Na osobnej patelni z odrobiną oliwy rumienimy bułkę tartę i orzeszki piniowe. 
Makaron gotujemy al dente, mieszamy z sosem na patelni i serwujemy z posypaną bułką i orzeszkami. Obowiązkowo czerwone wino do popicia. Ja zaproponowałam do dania wino czerwone z winnicy Torrevento o błyszczącym kolorze, czerwono-rubinowym. Wino otrzymało Grand Prix 2010 Magazynu Wino dla rocznika 2009.


Bon Appétit!


Walentynkowa kolacja we dwoje

4 komentarze:

  1. To bardzo zaskakujący przepis dla mnie. Do tej pory bułkę tartą jadłam na gotowanych warzywach, ale taka wersja podoba mi sie chyba bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nooo, ta bułka tarta mnie zaintrygowała, ale faktycznie to połączenie musiało smakować świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JustInka i Marta! Rzeczywiście połączenie niecodzienne, bo bułka tarta raczej kojarzy się z fasolką czy kalafiorem. Uwierzcie, a najlepiej wypróbujcie ten przepis, bo naprawdę warto!

      Usuń
  3. Jakie połączenie! Ależ jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com