sobota, 21 grudnia 2013

Ciastka z żurawiną - Cranberry Noel

W okresie Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć ciastek z żurawiną - Cranberry  Noël. Pyszne, rozpływające się w ustach, a jednocześnie bardzo proste ciastka.
Kto ma ochotę na ciasteczko? ;-)

Z małych słodkości polecam również:


Przepis własny

SKŁADNIKI:
100g miękkiego masła
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego (naturalnego)
3 łyżki mleka
1 szklanka mąki pszennej
2 garście suszonej żurawiny
3 czubate łyżki wiórków kokosowych


Blacha z piekarnika lub specjalna blaszka do pieczenia ciastek wyłożona papierem do pieczenia

Żurawinę namoczyć w przegotowanej wodzie na 30 minut przed pieczeniem ciastek. Następnie odcedzić i pokroić na mniejsze cząstki.
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder i wymieszać. Dodać pokrojone masło, ekstrakt z wanilii i mleko. Wyrobić przez chwilę ciasto, dodać wiórki kokosowe, a na końcu żurawinę. Dalej krótko wyrabiać. Po wyrobieniu jednolitego ciasta wstawić je do lodówki na ok. 30-45 minut by stwardniało. Można je również wstawić do zamrażarki, ale po wykonaniu poniższej czynności*.
Następnie podzielić ciasto na 2 części i uformować wałeczki, z których kroimi szerokim nożem talarki.
Układamy na blasze. Można w mniejszych odstępach, ponieważ ciastka "nie rozlewają się".
Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem do zrumienienia brzegów ciastek ok. 15-20 minut. 

Z tych proporcji wyszło mi 20 sztuk ciasteczek.

* po wyrobieniu ciasta możecie uformować wałeczki, każdy szczelnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki. 
Kiedy się spieszę nie robię tego i po prostu ciasto chłodzę w lodówce. Czasem jest jednak problem z idealnym pokrojeniem. 
Dlatego warto wykonać tę czynność.


Bon Appétit!



4 komentarze:

  1. Uwielbiam ciastka z żurawiną - wyglądają wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je. Jedne z moich ulubionych ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają po prostu obłędnie. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedne z najlepszych ciasteczek pod słońcem :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com