poniedziałek, 25 marca 2013

Śledzie w sosie koperkowym

W  jednym z ostatnich postów obiecywałam Wam 2 sposoby na śledzie. Mieliście okazję poznać już ten z musztardą i kurkumą, a dziś prezentuję śledzie w sosie koperkowym. Idealne na święta wielkanocne!To właśnie według tego przepisu najczęściej przygotowuję śledziki na stół wielkanocny w większych porcjach, ponieważ domownicy je uwielbiają.


Przepis własny

SKŁADNIKI:
ok. 400 g śledzi (matjasów)
duży jogurt grecki
3 łyżki oliwy z oliwek EV
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki octu
2 pęczki świeżego koperku
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
pół łyżeczki cukru
cytryna

Śledzie namoczyć na ok. godzinę w wodzie z 3 łyżkami octu, następnie dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Pokroić na kawałki. Przygotować sos z jogurtu, oliwy, soku z cytryny, cebuli i koperku. Dodać przyprawy. Układać w naczyniu lub słoiku warstwowo, polewając śledzie sosem. Na wierzchu ułożyć plaster cytryny.
Najlepiej smakują po dwóch dobach od momentu ich zrobienia.
Przed podaniem śledzie możemy ozdobić gałązkami koperku i plastrami cytryny.


Bon Appétit!



8 komentarzy:

  1. Śledzie ??? !!!
    Chyba trochę mnie zaskoczyłaś ;)
    ale je uwielbiam <3

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TAK!Ja uwielbiam śledzie również na Wielkanoc w wersjach bardziej wiosennych i chyba nie jestem w tym odosobniona? ;)

      Usuń
  2. Jak dla mnie pychota ! Fajna, wiosenna wersja z koperkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bezbledny ten sos! Kiedys kupowalam sledzie w takiej wanience, w koperkowym sosie wlasnie, ale mysle, ze domowa wersja musi smakowac jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, ja już od lat nie kupuje gotowych śledzi. Nie ma jak zrobić swoje w domku :) Wiem, co jem!

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Śledzie czekają na jutrzejszą premierę w moim domu:). Dzięki Agata! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com