wtorek, 8 stycznia 2013

Łosoś zapiekany w migdałach z syropem z granatów podawany z ryżem jaśminowym

Pyszny obiad!Łosoś w nowej odsłonie. Jak to zwykle bywa podałam rybę z ryżem, bo tak najbardziej mi smakuje. Syrop z granatów dopełnia smaku. Naprawdę polecam!




Inspiracja z tej strony:

SKŁADNIKI:
3 steki z łososia norweskiego
3 łyżki płatków migdałowych
sok z cytryny
świeży rozmaryn (1 mała gałązka na każdy kawałek ryby wystarczy)
sól morska
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek


SYROP Z GRANATÓW:
2 granaty
75 ml wody
60 g cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego (lub pół na pół z winnym)
1 łyżka soku z cytryny
sól morska
pieprz świeżo mielony (u mnie kolorowy)

oraz:
ryż jaśminowy


ŁOSOŚ:
Łososia umyć i osuszyć. Nasmarować oliwą z oliwek, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Na każdym steku ułożyć małą gałązkę rozmarynu i posypać migdałami.
Piec w temp. 190 stopni na funkcji grill. Ja wyłożyłam rybę do naczynia żaroodpornego razem z cytryną, ale możecie również go piec na blaszce z piekarnika. Najlepiej wtedy rozłożyć papier.



SYROP Z GRANATÓW:
Do garnuszka wlać wodę, wsypać cukier i rozpuścić. Gotować przez 5 - 7 minut cały czas mieszając.
Granat obrać, pokroić na 2 części, jedną większą od drugiej. Z większej części wyłuskać ziarenka dokładnie oczyszczając je z białych końcówek, które są gorzkie. Ziarenka wrzucić do syropu z cukru i zmiksować (blenderem ręcznym), przecedzić przez sitko usuwając pozostałe pestki. Klarowny syrop gotować jeszcze do czasu aż zgęstnieje przez około 7 - 10 minut, na koniec dodać ziarenka wyłuskane z drugiej połówki granatu. Dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, ocet balsamiczny, oliwę. Sos należy podgrzać przed podaniem.

RYŻ:
Ryż jaśminowy uprażyć na sypko i podawać do ryby.


Bon Appétit!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com