poniedziałek, 14 stycznia 2013

Grecka uczta - Moussaka

Ten przepis czeka już jakiś czas w kolejce do dodania, jednak ciągle nie było okazji. Nie wiem jak Wy, ale ja kocham to danie! Moussaka, bo o niej mowa przybyła do nas z Grecji, z kraju, który wielokrotnie odwiedzałam i uwielbiam. Mentalność Greków, muzyka, język, piękne widoki, historia i oczywiście doskonałe jedzenie, to coś, co przyciąga mnie tam jak magnes od wielu już lat. 
Na pewno wielu z Was zna to danie, więc przepis pewnie jest zbędny ;) Mimo to chcę Wam pokazać, jak ja je przygotowuję i w jakiej formie podaję. Zazwyczaj robię moussakę w dużym naczyniu żaroodpornym i kroję na porcje, ale kiedy mam gości przygotowuję każdemu moussakę w małych naczynkach.
Do popicia oczywiście dobre wino! Najlepiej greckie :)



Przepis grecko-cypryjski

SKŁADNIKI na dużą formę dla 3 osób:
2 duże bakłażany
kilka łyżek oliwy z oliwek EV

SOS BESZAMELOWY:
2 łyżki mąki
50 g masła
250 ml mleka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
pół szklanki startego sera żółtego  lub parmezanu

RAGOUT MIĘSNO-POMIDOROWE:
pół kg karczku (do zmielenia) lub innego mięsa
duża cebula
2 duże ząbki czosnku
papryczka pepperoni (posiekana)
1 puszka pomidorów pelati
3 łyżki ketchupu
pół pęczka świeżej natki pietruszki (posiekanej)
łyżeczka suszonego oregano (na oko)
szczypta cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej
szczypta soli
pół łyżeczki cukru
3 łyżeczki czerwonego octu winnego
pół szklanki białego wytrawnego wina

oraz:
szklanka tartego parmezanu (lub żółtego twardego sera) do posypania zapiekanki

BAKŁAŻANY:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni z funkcją grill. Bakłażany umyć w ciepłej wodzie, odciąć końcówki i pokroić na plastry. Ułożyć na blasze, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. 
Zapiekać ok. 10 minut z każdej strony. Możecie również je smażyć na patelni, ale bakłażany pochłaniają dużo oliwy, dlatego lepiej je zapiekać w piekarniku.




SOS BESZAMELOWY:
W garnuszku roztopić masło i dodać mąkę. Wymieszać i dolać mleko, a następnie przyprawić. Gotować, aż sos zacznie gęstnieć i będzie jednolity. Nie może mieć grudek. Trwa to kilka minut, nie dłużej niż 5. Następnie dodać ser i wymieszać. Odstawić. 



RAGOUT MIĘSNO-POMIDOROWE:
Mięso zmielić w maszynce. W garnku lub na patelni rozgrzać parę łyżek oliwy z oliwek, wrzucić poszatkowaną cebulę i czosnek. Dusić i dokładnie mieszać. Dodać mięso i smażyć. Następnie dolać wino, poczekać aż odparuje i dolać trochę wody. 
Dusić pod przykryciem około 15 minut, cały czas mieszając. Dodać pepperoni, pomidory z puszki, ketchup i wszystkie przyprawy. Wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.



W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć na dno plastry bakłażana, na to wyłożyć połowę mięsa w sosie pomidorowym, następnie ułożyć ponownie bakłażany i mięso, a na to ostatnią warstwę bakłażana i wtedy rozsmarowujemy sos beszamelowy. Przykrywamy warstwą startego sera.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 30 minut. Można wydłużyć jeszcze ten czas do 35 minut.

Poniżej znajdziecie kilka zdjęć robionych podczas przygotowania tego dania. Robiłam je dość szybko i celowo nie nakładałam całych porcji, żebyście mogli zobaczyć po kolei wszystkie warstwy.







Bon Appétit!




8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię! Twoja wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aga! Ja też uwielbiam, choć niestety porcja tego dania to jakieś 600 kcal :/

      Usuń
  2. Co jakiś czas trafiam na przepis na moussakę, ale jeszcze się nie zabrałam za zrobienie! A kręci mnie i nęci niesamowicie! :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo bym teraz dała żeby zjeść chociaż kawałek!Jakieś 599 kcal:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O! to jestesmy dwie. Ja tez kocham grecję ,Greków i wszystko co greckie a moussake uwielbiammmmm

    OdpowiedzUsuń
  5. Jednym z najlepszych elementow mojej ubieglorocznej wycieczki do Grecji byla wlasnie grecka kuchnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie podane, wygląda pięknie! I fajnie pokazany krok po kroku!;)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com