poniedziałek, 5 października 2015

Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną papryką

sałatka z pieczonej papryki
Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną papryką

Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta. Świetna i prosta, w sam raz na obiad czy kolację. Zawiera zaledwie kilka składników i to jej tajemnica. Bardzo w stylu greckim i smakiem nawiązuje do tejże kuchni.
Polecam Wam ją na lunch do pracy, ale wówczas należy pracę rozłożyć na etapy. Warto bowiem wcześniej przygotować kaszę bulgur oraz upiec paprykę. Dopóki pogoda się utrzymuje jadam właśnie takie sałatki. Ale już niedługo z pewnością przerzucę się na jesienne, kremowe zupy.
sałatka kasza bulgur papryka


Przepis autorski

SKŁADNIKI:
3 papryki czerwone
1 szklanka przygotowanej wcześniej kaszy bulgur
70g fety
kilkanaście oliwek kalamata
szczypta kuminu
sól morska
pieprz świeżo mielony
oliwa z oliwek
melasa z granatów
natka pietruszki


Papryki myjemy i wstawiamy na wyłożonej papierem blasze do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż skórka zacznie się porządnie marszczyć i przypiekać. Wkładamy do woreczka foliowego na parę minut i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w cienkie plasterki lub większą kostkę (jak Wam wygodniej).
Łączymy z przygotowaną wcześniej i ostudzoną kaszą bulgur. Dodajemy rokruszony ser oraz oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Polewamy oliwą z oliwek oraz melasą. Dekorujemy natką pietruszki (możemy również znaczną jej część dodać do sałatki).

Bon Appétit!

sałatka z bulguru i pieczonej papryki

sałatka z bulguru i pieczonej papryki przepis

2 komentarze:

  1. Twoja propozycja to coś w sam raz dla mnie! Bardzo lubię takie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, lubię grecką kuchnię.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com