Zupa dyniowa z gruszkami |
Zupa dyniowa z gruszkami to niebanalny pomysł na jesienną zupę. Jak wszystkie kremowe zupy bardzo łatwa w przygotowaniu. Kilka składników i obiad gotowy w mig, a to na pewno się Wam spodoba. Wiem, że na blogu dyniowych zup jest już naprawdę sporo, ale tą wyróżnia obecność gruszek, które dodają tu słodyczy i czynią zupę inną niż wszystkie. Polecam Wam gorąco w te jesienne, długie i zimne dni. Z pewnością Wam posmakuje.
Więcej dyniowych przepisów znajdziecie TUTAJ.
Więcej dyniowych przepisów znajdziecie TUTAJ.
Przepis autorski
SKŁADNIKI:
1 mała dynia hokkaido (600-800g)
3 gruszki np. konferencja+1 do podania
2 łodygi selera naciowego
1 cebula (u mnie czerwona)
ok. 800ml wody
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki oliwy z oliwek+oliwa do polania zupy
łyżka masła
sól, pieprz
gałązka rozmarynu
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i po chwili dodajemy masło oraz posiekaną cebulę. Dodajemy paprykę, cynamon, gałkę i kurkumę. Smażymy cebulkę z przyprawami, aż się zezłoci i dorzucamy pokrojone gruszki oraz selera. Smażymy przez parę minut, wrzucamy dynię i zalewamy wodą. Przykrywamy i gotujemy do miękkości dyni. Blendujemy zupę na krem i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z grillowaną gruszką, gałązką rozmarynu i skrapiamy oliwą (u mnie oliwa pomarańczowa).
Bon Appétit!
Dodatek gruszki to swietny pomysl!
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńskusiłam się :) przepis zapisuję, będę pichcić :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i jak ładnie podany :)
OdpowiedzUsuń