Ciasto piernikowe z dynią |
Ciasto piernikowe z dynią, polewą czekoladową i dużą ilością orzechów i suszonych fig. Bardzo jesienne, do kubka herbaty i niezwykle proste. Lubię takie wypieki ze względu na ich szybkie wykonanie. Dynię wystarczy zetrzeć na tarce, nie potrzeba tu piec, studzić i miksować na puree. Chyba Was przekonałam, prawda?
Przepis autorski
SKŁADNIKI:
200g startej na grubych oczkach dyni (waga bez skóry)
2 duże jajka
8 łyżek jogurtu naturalnego (użyłam Danone)
100g cukru trzcinowego
200g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
100g miękkiego masła
1 czubata łyżka przyprawy piernikowej
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
garść orzechów laskowych
10 suszonych fig (pokrojonych)
Forma kwadratowa 22x22cm wyłożona papierem do pieczenia
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i krótko miksujemy. Dodajemy jogurt i dynię, mieszamy. Składniki suche: mąkę, proszek, sodę i kakao łączymy i wsypujemy do masy. Mieszamy tylko do połączenia składników i dorzucamy figi. Przekładamy do foremki i pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni góra-dół. Po wystudzeniu dekorujemy ciasto polewą i posypujemy orzechami.
POLEWA:
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem.
Bon Appétit!
Alez ono apetycznie wyglada!
OdpowiedzUsuńO mniam, musiało smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń