Sałatka z bulguru i bakłażana |
Sałatka z bulguru i bakłażana to moja kolejna propozycja sałatkowa z moim ulubionym bakłażanem. Lubię tego typu sałatki, które są na tyle sycące, że gwarantują mi zjedzenie porządnego obiadu. Zazwyczaj robię jej więcej (najczęściej całą miskę), żeby zostało na następny dzień w pojemniczek do pracy lub tak po prostu, żeby podjadać ją w ciągu dnia.
Sałatki są z reguły proste i szybkie i ta również, jedynym bardziej czasochłonnym etapem jest grillowanie bakłażana.
Sałatki są z reguły proste i szybkie i ta również, jedynym bardziej czasochłonnym etapem jest grillowanie bakłażana.
Przepis autorski
SKŁADNIKI:
1 duży bakłażan
100g posiekanych suszonych pomidorów z zalewy olejowej
pestki z połowy granatu
szklanka przygotowanej wcześniej i ostudzonej kaszy bulgur
1 czerwona cebula
2 łodygi selera naciowego
1/4 papryczki chili
szczypta kuminu mielonego
2-3 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 łyżki melasy z granatów
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Bakłażany kroimy w plastry i każdy z nich oprószamy solą. Odstawiamy na pół godziny, a następnie płuczemy pod zimną wodą i grillujemy na patelni. Kroimy w kostkę.
Selera kroimy w plasterki, cebulkę w piórka, pomidory w mniejsze cząstki, chili siekamy, dodajemy do bakłażana. Łączymy z przygotowaną wcześniej i ostudzoną kaszą bulgur. Granat przepaławiamy i łuskamy pestki.
Pyszna, kolorowa salatka!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńWyglada smacznie..Kolorowe zdrowie!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń