środa, 17 czerwca 2015

Marokańska sałatka z bakłażana i ciecierzycy

Sałatka z bakłażanem i ciecierzycą
Marokańska sałatka z bakłażana i ciecierzycy

Marokańska sałatka z bakłażana i ciecierzycy, dzięki której przeniosłam się do Maroka. Mimo niewielu składników daje nam bogaty aromat smaków. Grillowany bakłażan, ugotowana ciecierzyca i przepyszny dressing z dodatkiem kuminu. Kumin podprażam zawsze na suchej patelni, dzięki czemu wydobywam jego głębię smaku, a następnie ucieram w moździerzu. Doskonale smakuje w połączeniu z kuskusem lub do grillowanego mięsa. Ja jednak tego typu sałatki w okresie letnim traktuje jak obiad i w pełni wystarczają mi by mnie nasycić. 


Sałatka po marokańsku


Przepis stąd ze zmianą proporcji

SKŁADNIKI dla 2 osób:
1 duży bakłażan
300g ciecierzycy (ugotowana przez Was lub z puszki)
1 cebulka (w przepisie oryginalnym czerwona)
duża garść kolendry lub natki pietruszki

Bakłażana kroimy w plastry 0,5cm. Każdy plaster solimy i odstawiamy na 20 minut. Płuczemy pod zimną wodą i dokładnie osuszamy, a następnie grillujemy na patelni grillowej. Plastry można lekko posmarować oliwą. Kiedy będą gotowe kroimy je na ćwiartki i łączymy z pokrojoną cebulką, ciecierzycą i łączymy z dressingiem. Posypujemy kolendrą lub natką.

DRESSING:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
1 mały ząbek czosnku drobno posiekany (mój dodatek)
szczypta posiekanej papryczki chili (użyłam mrożonej przeze mnie)
pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej
niecałe pół łyżeczki kuminu

Mieszamy wszystkie składniki i polewamy sałatkę.

Bon Appétit!

Przepis na sałatkę z bakłażanem

Sałatka z ciecierzycą

Przepis dodaję z okazji V Festiwalu Kuchni Arabskiej

V Festiwal Kuchni Arabskiej

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam bakłażana i ciecierzycę więc to danie idealne dla mnie. Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała, aromatyczna :) Chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oko na Maroko. ;-) Jeśli robimy taką sałatkę ze 'świeżej' ciecierzycy/ ciecierzycy nie z puszki, warto pamiętać, żeby ją wczesniej namoczyć w wodzie z dodatkiem łyżki octu jabłkowego - ocet sprawia, że warzywa strączkowe są łatwiejsze do strawienia i przyjeźniejsze dla naszych żołądków. ;-) A tak w ogole, to smacznego! ;-P

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wygląda, jaka szkoda, że ciecierzyca tak rzadko u mnie gości na stole (Mąż nie lubi i robię tylko jak np. wyjeżdża).

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com