piątek, 12 czerwca 2015

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Kruche ciasto z owocami i bezą
Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą idealne na letnie dni. To już chyba klasyka wśród ciast pieczonych w moim domu. Takie ciasta bardzo nam smakują. Połączenie maślanego, kruchego spodu z kwaskowatymi owocami i słodką bezą. Zdecydowanie najlepsze ciasto!


Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Przepis własny

SKŁADNIKI:
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
4 jajka (białka i żółtka osobno)
200g zimnego masła
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli
50g cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (taki cukier robię sama)

BEZA:
4 białka
szczypta soli
200g cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

oraz:
800g rabarbaru (3 laski) i truskawek (mniej więcej pół na pół)
2 łyżki kaszy manny
3 łyżki mielonych migdałów (kupuję zmielone migdały w Lidlu)
łyżeczka cynamonu

FORMA 20x30cm wyłożona papierem, posmarowana masłem i oprószona grubą warstwą mielonych migdałów lub kaszą manną

W misce lub na stolnicy przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia, dodajemy szczyptę soli, cukier, cukier z wanilią oraz pokrojone zimne masło. Siekamy wszystko nożem lub specjalnym silikonowym przecinakiem do ciast. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy sprawnie jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20-30 minut. Następnie wygniatamy spód foremki ciastem lub wałkujemy je, nakłuwamy widelcem. Ponownie wstawiamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika i pieczemy około 20-22 minuty w temp. 170 stopni z termoobiegiem, aż ciasto uzyska rumiano-złoty kolor.

W misce lub innym naczyniu ubijamy ze szczyptą soli białka, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy po 1 łyżce cukru i długo miksujemy, aż będzie lśniąca. Ta czynność zabiera najwięcej czasu, ale piana musi być naprawdę dobrze ubita. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy, aż się rozpuści.

Po upieczeniu posypujemy lekko spód kaszą manną i wykładamy pokrojony w plasterki rabarbar oraz pokrojone truskawki wymieszane wcześniej z mielonymi migdałami i kaszką. Posypujemy cynamonem. Owoce przykrywamy pianą. Wygładzamy. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem, a następnie zmniejszamy temperaturę do około 50-60 stopni i suszymy dalej bezę. Wystarczy 10-12 minut.

Ciasto studzimy i po około 3-4 godzinach kroimy ząbkowanym nożem.

Bon Appétit!


Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami-przepis


Ciasto z bezą i owocami

3 komentarze:

  1. U mnie podobne ciacho, tyle ze zamiast bezy kruszonka. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ letnie pyszności ! Robiłam to ciacho w weekend i podbiło serca całej mojej rodziny:)Na beze dodałam dodatkowo płatki migdałów i to też było ciekawe połączenie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Z migdałami jeszcze więcej szczęścia na talerzu. Uwielbiam!
      Z serdecznymi pozdrowieniami,
      AGATA

      Usuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com