poniedziałek, 15 czerwca 2015

Ciasto "złociste" z truskawkami

Ucierane proste ciasto z truskawkami
Ciasto "złociste" z truskawkami

Ciasto "złociste" z truskawkami znalezione na stronie Mała cukierenka wpadło mi w oko już jakiś czas temu. Pamiętałam o nim, jednak odkąd pojawiły się truskawki pierwszeństwo miały drożdżowe wypieki oraz dwa serniki na zimno.
Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i żółte za sprawą mąki kukurydzianej,  (choć wiejskie jaja też przyczyniły się do kolorytu). Stąd zyskało miano "złocistego" :-)
Idealne do popoludniowej herbaty i szybkie w przygotowaniu. Wyjdzie każdemu :-) Pamiętajcie tylko, żeby składniki były w temperaturze pokojowej.

Ciasto z truskawkami ucierane

Przepis stąd

SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej+2 łyżki
2/3 szklanki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
120g miękkiego masła
3 jajka
150g jogurtu naturalnego

oraz:
szklanka truskawek + 4 większe sztuki truskawek
1 łyżka mąki do oprószenia
gruby cukier do posypania

FORMA KEKSOWA 25x12 cm (u mnie była o 2cm dłuższa stąd niższe ciasto)

Mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól łączymy i przesiewamy przez sitko. Odstawiamy.
Masło ucieramy na dużych obrotach z cukrem. Dodajemy 1 jajko, ekstrakt i mieszamy do połączenia. Dodajemy 2 łyżki mąki kukurydzianej (te dodatkowe) i mieszamy krótko. Wbijamy kolejne 2 jajka i dosypujemy wszystkie pozostałe suche składniki naprzemiennie z jogurtem.
Krótko mieszamy do połączenia.
Truskawki kroimy drobno i oprószamy mąką. Dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łopatką. Wykładamy masę (będzie dość gęsta) do foremki wyłożonej papierem. Wygładzamy i przez cały środek układamy pionowo plastry truskawek (warto wybrać duże okazy). Pieczemy 55-60 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją góra-dół.
Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik i studzimy. Posypujemy grubym cukrem.

Bon Appétit!

proste ciasto z truskawkami-przepis


Ucierane z truskawkami

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

2 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com