środa, 13 maja 2015

Łosoś pieczony ze szparagami

łosoś z warzywami
Łosoś pieczony ze szparagami

Łosoś pieczony ze szparagami i pomidorkami cherry to świetny pomysł na prosty i niebanalny wiosenny obiad. Robi się praktycznie sam, więc dłużej Was nie będę zachęcała. Ryba w połączeniu z pieczonymi szparagami i słodkimi pomidorkami smakuje naprawdę lekko. Można podawać ją z ryżem, młodymi ziemniakami i kaszami. To danie będzie idealne dla każdej z grup wiekowych, zarówno dla dzieci, studentów, czy osób starszych. Potrawa nawiązuje do strategii firmy Nestlé "Portion guidance"- czyli strategii spożywania odpowiednich porcji produktów w ciągu dnia. Więcej na ten temat przeczytacie TUTAJ.
Pyszne, wiosenne danie! Zapraszam! 
PS. Zapraszam Was do wzięcia udziału  w konkursie żywieniowym dla studentów i absolwentów. Wszystkie informacje znajdziecie pod tym linkiem. Konkurs trwa od 16.03.-26.05.2015. Macie więc niewiele czasu by wziąć w nim udział. 

Łosoś ze szparagami

Przepis własny

SKŁADNIKI dla 2 osób:
1 większy filet z łososia ok.250g
gałązka pomidorków cherry
kilkanaście oliwek zielonych
6-10 zielonych szparagów
3 łyżki oliwy z oliwek
plasterek cytryny
sól, pieprz

Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością oliwy. Układamy szparagi (wcześniej odrywamy zdrewniałą końcówkę) i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wkładamy łososia z cytryną, pomidorki i oliwki. Całość posypujemy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą.
Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 15-18 minut, aż łosoś bedzie upieczony. Przed podaniem skrapiamy go sokiem z cytryny. Ozdabiamy listkami bazylii.

Bon Appétit!

Łosoś ze szparagami-przepis


Łosoś i szparagi

7 komentarzy:

  1. Takie proste danie a wygląda jak dzieło sztuki:) Pyszny obiad!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że mój Połówek nie przepada za łososiem. To taka wdzięczna rybka. Piękne danie z niej wyczarowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna rybka :) Robisz piękne zdjęcia wszystkim swoim potrawom! :) :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy naczynie żaroodporne ma być zamknięte piekac rybkę ?

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com