piątek, 15 maja 2015

Ciasto z gruszkami i bezą

Kruche ciasto z gruszkami
Ciasto z gruszkami i bezą

Ciasto z gruszkami i bezą to mój absolutny faworyt ciast kruchych. Maślany, bardzo kruchy spód, uprażone gruszki z dodatkiem cynamonu, imbiru i skórki cytrynowej oraz słodka beza. Jedno z ciast, które da się modyfikować na różne sposoby, ponieważ będzie smakować nie tylko z gruszkami, ale jabłkami, porzeczkami, wiśniami czy rabarbarem. Proste w przygotowaniu, a gdyby nie liczyć czasu chłodzenia ciasta i prażenia gruszek (ja mam w słoikach swoje gruszki) to jest również szybkie w przygotowaniu, a jeszcze w szybszym tempie znika z foremki :-)

Kruche ciasto z gruszkami

Przepis własny

SKŁADNIKI:
300g mąki pszennej
3 żółtka
150g zimnego masła
50g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (taki cukier robię sama)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%

FORMA PROSTOKĄTNA 36x25cm wyłożona papierem (tylko spód)

Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wsypujemy cukry i rozcieramy palcami, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy jednolite ciasto, formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy przez około 30 minut, a następnie rozwałkowujemy i układamy na spód formy. Nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki ponownie na czas rozgrzania piekarnika do 180 stopni góra-dół. Pieczemy 12 minut do lekkiego zezłocenia.
Na podpieczony spód wysypujemy znaczną ilość bułki tartej i kaszy manny, wykładamy uprażone gruszki i bezę. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 20 minut  w temperaturze 175 stopni, aż beza urośnie i zrumieni się. W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy 10 minut. W tym momencie dobrze jest włączyć termoobieg by wysuszyć bezę.

BEZA:
3 białka
150g cukru
szczypta soli
łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Powoli wsypujemy po łyżce cukru, aż cały cukier rozpuści się. Robimy to długo i cierpliwie, inaczej beza nie wyjdzie. Pod koniec ubijania wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko mieszamy.

oraz:
1,5 litrowy słoik z uprażonymi gruszkami (moje są z dodatkiem cynamonu, imbiru i skórki cytrynowej)
łyżka kaszy manny i łyżka bułki tartej do posypania ciasta

Bon Appétit!

Ciasto z prażonymi gruszkami

Szarlotka z gruszkami

Kruche ciasto i beza


5 komentarzy:

  1. Kruche z bezą i owocami zawsze wymiata;)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, coś mi się zdaje, ze jakbym tego ciacha spróbowała, to byłoby już po mnie ;)
    pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje :) To ciasto musi być pyszneeee.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasto. Z gruszkami musi być jeszcze smaczniejsze, aniżeli z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com