wtorek, 23 grudnia 2014

Trufle piernikowe

Trufle na Boże Narodzenie

Trufle piernikowe przygotowane z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Prościej się nie da, a mogą stanowić doskonały prezent jadalny z okazji Świąt. Jeśli więc jeszcze nie macie prezentu gwiazdkowego zakasajcie rękawy i zróbcie domowe trufle. Taki prezent ucieszy każdego. 
Swoje trufle obtoczyłam w kakao i udekorowałam płynną czekoladą w 3 kolorach: zieloną, czerwoną i białą.


Wszystkim czytelnikom bloga Bo(ro)n Appétit życzę spokojnych, zdrowych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w rodzinnym gronie. Pachnącej choinki i mnóstwa prezentów! 


Świątecznie pozdrawiam,

Agata

Trufle z mascarpone i czekoladą


Przepis własny

SKŁADNIKI:
250g mascarpone
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
1,5 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej
kakao do obtoczenia

W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kostki czekoladę z masłem. Kiedy będzie płynna łączymy z serkiem mascarpone i przyprawą piernikową. Mieszamy ręcznie lub mikserem.
Masę chłodzimy w lodówce przez godzinę, a następnie formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Układamy w papilotkach.
Po zrobieniu kilku trufli masa ociepla się, dlatego warto ponownie wstawić ją do lodówki i po chwili formować kolejną partię.

Bon Appétit!

Przepis na trufle piernikowe

4 komentarze:

  1. Z takiego pięknego i słodkiego przepisu chyba każdy będzie zadowolony:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne trufelki, mniam mniam :)
    Wesołych Świąt BOżego Narodzenia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na prezent dla bliskiej sercu osoby :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com