Trufle piernikowe przygotowane z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Prościej się nie da, a mogą stanowić doskonały prezent jadalny z okazji Świąt. Jeśli więc jeszcze nie macie prezentu gwiazdkowego zakasajcie rękawy i zróbcie domowe trufle. Taki prezent ucieszy każdego.
Swoje trufle obtoczyłam w kakao i udekorowałam płynną czekoladą w 3 kolorach: zieloną, czerwoną i białą.
Wszystkim czytelnikom bloga Bo(ro)n Appétit życzę spokojnych, zdrowych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w rodzinnym gronie. Pachnącej choinki i mnóstwa prezentów!
Wszystkim czytelnikom bloga Bo(ro)n Appétit życzę spokojnych, zdrowych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w rodzinnym gronie. Pachnącej choinki i mnóstwa prezentów!
Świątecznie pozdrawiam,
Agata
Przepis własny
SKŁADNIKI:
250g mascarpone
100g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
1,5 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej
kakao do obtoczenia
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kostki czekoladę z masłem. Kiedy będzie płynna łączymy z serkiem mascarpone i przyprawą piernikową. Mieszamy ręcznie lub mikserem.
Masę chłodzimy w lodówce przez godzinę, a następnie formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Układamy w papilotkach.
Po zrobieniu kilku trufli masa ociepla się, dlatego warto ponownie wstawić ją do lodówki i po chwili formować kolejną partię.
Bon Appétit!
urocze i pyszne słodkości :)
OdpowiedzUsuńZ takiego pięknego i słodkiego przepisu chyba każdy będzie zadowolony:)
OdpowiedzUsuńPiękne trufelki, mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt BOżego Narodzenia ! :)
Idealne na prezent dla bliskiej sercu osoby :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają, na pewno ktoś by się ucieszył z takiego prezentu :)
OdpowiedzUsuńTakie pyszne pomysły na prezenty kulinarne sprawdzą się nie tylko na święta :)
OdpowiedzUsuń