Staropolskie paszteciki z ciasta drożdżowego wypełnione farszem z kapusty kiszonej, pieczarek i grzybów. Podawane najczęściej do barszczu w Święta Bożego Narodzenia.
Proces przygotowania tych pasztecików najlepiej rozłożyć na dwa dni i przygotować dzień wcześniej farsz. Nie tylko ułatwi to nam pracę, ale również farsz zyska na smaku.
Dodatkami, które wzbogacą tradycyjny smak mogą być np. wędzone śliwki, rodzynki czy żurawina. Warto również spróbować wersji z pomidorami. Paszteciki możecie zamrażać w szczelnych pojemnikach. Potem łatwo "odgrzać" w piekarniku.
Dodatkami, które wzbogacą tradycyjny smak mogą być np. wędzone śliwki, rodzynki czy żurawina. Warto również spróbować wersji z pomidorami. Paszteciki możecie zamrażać w szczelnych pojemnikach. Potem łatwo "odgrzać" w piekarniku.
Przepis na postną kapustę znajdziecie w poprzednim poście!
Przepis własnySKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
35g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250ml ciepłego mleka lub o 2-3 łyżki więcej w zależności od wchłanialności mąki
60g roztopionego masła
2 duże jajka
szczypta soli
Rozkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka. Oprószamy mąką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozkłócone jajka, wyrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Wszystko mieszamy, a następnie wyrabiamy jednolite ciasto, dolewając pod koniec masło, dzięki czemu będzie łatwiej je wyrobić. Kiedy ciasto zaczyna odklejać się od miski i jest jednolite oprószamy je mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi swoją objętość.
FARSZ:
500g kiszonej kapusty
800g pieczarek
50g suszonych grzybów*
2 cebule
3 listki laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
łyżka suszonego majeranku
łyżka masła
sól, pieprz
*grzyby moczymy przez całą noc w niewielkiej ilości wody, a następnie gotujemy przez 10 minut
Kapustę siekamy, zalewamy wodą. Dodajemy listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości kapusty, a listki i ziarna wyrzucamy. Odstawiamy.
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone (lub starte) drobno pieczarki i dusimy, aż woda odparuje. Łączymy z kapustą, dodajemy pokrojone grzyby wraz z wodą, bo to cały aromat.
Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze 5 minut. Po wystudzeniu dokładnie odcedzamy, ponieważ farsz musi być suchy.
białko do posmarowania+łyżka mleka
sezam, mak, kminek lub czarnuszka do posypania
zdjęcie z telefonu
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm. Przy brzegu wykładamy farsz. Zawijamy ciasto w rulon i odcinamy końce. Możemy również rozwałkować ciasto na prostokąt i podzielić je na 3 lub 4 równe części gotowe do zawinięcia. Mniej więcej o szerokości 12 cm.
Kiedy rulony z farszem będą gotowe układamy na blasze, smarujemy białkiem i posypujemy ulubionym dodatkiem. Nacinamy pod skos, dzieląc rulony na paszteciki.
Pieczemy przez ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, aż będą rumiane.
Kiedy rulony z farszem będą gotowe układamy na blasze, smarujemy białkiem i posypujemy ulubionym dodatkiem. Nacinamy pod skos, dzieląc rulony na paszteciki.
Pieczemy przez ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, aż będą rumiane.
Bon Appétit!
Super wygląda, dzięki temu, że jest pieczone w całości na pewno jest bardziej miękkie i puszyste. :)
OdpowiedzUsuńMmmm oj zjadłabym takie!
OdpowiedzUsuńCudownie nadziane paszteciki. Idealne na święta :)
OdpowiedzUsuń