Kawa cynamonowa dla wielbicieli słodszych kaw. Do jej przyrządzenia niezbędny będzie syrop cynamonowy, który prezentowałam w jednych z ostatnich postów. Przepis na niego znajdziecie TUTAJ.
Kawa, która szczególnie smakuje zimą, jest mocno korzenna za sprawą cynamonu. Ważny jest oczywiście gatunek kawy, dlatego postawcie na jakość. Ja do parzenia kawy używam ekspresu ciśnieniowego, który mieli ziarenka kawy, dzięki temu wiem, że oddaje jej pełen aromat. A do tego puszyste, spienione mleko...
Przepis własny
SKŁADNIKI:
1 łyżka syropu cynamonowego
świeżo zaparzona kawa (ok. 100ml)
spienione mleko
cynamon do oprószenia
Zdjęcie zrobione w Turcji 2013 podczas wakacji
Do szklanki wlewamy syrop cynamonowy, parzymy w ekspresie kawę i uzupełniamy spienionym mlekiem. Oprószamy dodatkowo mielonym cynamonem. Kawa nie wymaga dodatkowego słodzenia :-)
Boskie te szklanki, też mi się takie marzą :) Kawa musiała smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku :)
Gin! Dziękuję :-) Szklanki dostałam w prezencie od koleżanki z Niemiec i przeleżały 1,5roku zanim wpadłam na wykorzystanie ich do choćby jednego zdjęcia :-)
UsuńA ja właśnie miałam pytać, skąd te szklaneczki. Taka kawa musi smakować obłędnie!
UsuńNie dość, że przepis jest bardzo zachęcający to te zdjęcia są niesamowite... aż ma się ochotę właśnie na TĄ kawę !
OdpowiedzUsuńciekawa szklanka... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Moja ulubiona!
UsuńFaktycznie bardzo fajna szklanka ;) Taka nietypowa. Z miłą chęcią bym ją wypił :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspaniały przepis! Pysznie to wygląda, a możesz mi powiedzieć gdzie udało Ci się kupić tak śliczne szklaneczki?!
OdpowiedzUsuńByły kupione w Niemczech.
UsuńByły kupione w Niemczech.
Usuń